Korstjes in neus. Met korstjes in de neus hebben veel mensen van tijd tot tijd te maken. Deze korstjes ontstaan vaak zonder dat je het echt doorhebt. Echter zit hier wel degelijk een bepaalde logica achter. Net als op bijna ieder vlak wat het lichaam betreft, gebeurt iets niet zomaar. Het is dan een kwestie van de juiste informatie achterhalen om erachter te komen wat er precies speelt.
Hoe ontstaan korstjes in neus?
Om meer te leren over korstjes in de neus, is het allereerst belangrijk om te weten waar ze precies vandaan komen. Want korstjes in de neus ontstaan op een bepaald moment.
Veruit de meest voorkomende oorzaak van korstjes in de neus, is het peuteren in je neus. Doordat je bijvoorbeeld met je nagel door je neusgat heen schraapt, ontstaan er kleine beschadigingen. In veel gevallen voel je deze niet eens. Desondanks is er wel degelijk sprake van. Het slijmvlies in de neus is namelijk vrij gevoelig. Er is niet veel voor nodig om ervoor te zorgen dat dit als het ware openbreekt. Er ontstaan hele kleine scheurtjes in het slijmvlies. Andere bekende oorzaken van korstjes in de neus zijn droge lucht, te hard snuiten en een verkoudheid.
Vervolgens gaat het lichaam zelf aan de slag om deze wondjes weer te genezen. Dit doet het op grotendeels dezelfde manier als je bijvoorbeeld bij een schaafwond gewend bent. Bij een schaafwond gaat de wond langzaamaan dicht en ontstaat er een korstje op. In de neus werkt dit in grote lijnen op dezelfde manier. De korstjes komen bovenop de wondjes te zitten, waardoor het onderliggende slijmvlies de kans krijgt om te genezen.
Bruine en gele korstjes in neus
Daarnaast zijn er 2 verschillende soorten van korstjes in de neus. Beiden hebben ze een andere oorzaak voor het ontstaan ervan. Laten we ze even kort onder de loep nemen:
- Bruine korstjes in neus: Bruine korstjes in de neus komen relatief het vaakst voor. Wanneer je in je neus peutert, ontstaat er in de meeste gevallen een bruine korst. De oorzaak van deze kleur is het geronnen bloed dat er in aanwezig is. Bij een wondje in de neus komt er vaak een beetje bloed vrij. Wanneer dit onderdeel uitmaakt van de korst, krijgt deze een wat donkere, bruine kleur.
- Gele korstjes in neus: Daar tegenover staat de aanwezigheid van gele korstjes in de neus. Deze komen over het algemeen niet zo vaak voor. Om namelijk een gele kleur te krijgen, moet er pus aanwezig zijn. Wanneer dit opdroogt, levert het een gele korst op. Op het moment dat je dus een gele korst herkent, weet je precies wat de oorzaak is geweest.
Korstjes in neus stinken
Iets wat niet veel mensen weten, is dat korstjes in de neus ook kunnen stinken. Dit doet zich voor op het moment dat de korsten zich al lang in de neus bevinden. Een situatie waarbij hier bijvoorbeeld sprake van is, is wanneer je een korst een week lang laat zitten na beschadiging.
Je peutert bijvoorbeeld in je neus, waardoor een klein wondje in het slijmvlies ontstaat. Vervolgens ontstaat er in de dagen die erop volgen een korstje in de neus. Na verloop van tijd is dit korstje volledig uitgedroogd en heeft het z’n maximale grootte bereikt. In veel gevallen valt deze dan vervolgens vanzelf weer uit de neus.
Soms gebeurt dit echter niet snel genoeg en blijft de korst nog even zitten. Het is dan in staat om een redelijk onaangename geur te verspreiden. Niet altijd ben je hier zelf van op de hoogte.
Een situatie waarbij het echt kan gaan stinken, is wanneer je meerdere korstjes in de neus hebt zitten. Ze versterken dan elkaars effect, waardoor er een duidelijke stank uit één of meerdere neusgaten komt.
Pijnlijke korst in neus⎪ Korstjes in neus
In sommige situaties is de korst in de neus (zeer) pijnlijk. Wat je bijvoorbeeld vaak ziet, is dat er een vicieuze cirkel ontstaat. Na een beschadiging aan het slijmvlies in je neus, ontstaat er een korstje. Vervolgens irriteert en prikt deze korst, waardoor je geneigd bent om nog meer in je neus te gaan zitten.
Hierdoor ontstaan er dan weer meer beschadigingen, die op hun beurt opnieuw voor nieuwe korsten gaan zorgen. Wanneer je deze dan blijft verschuiven, gaat het onderliggende weefsel in de neus pijn doen. Het is niet in staat om voldoende te herstellen. Deze pijn voel je dan tot aan de buitenkant van de korst in de neus. Het is dan zaak om er zo min mogelijk aan te zitten.
Korstjes in neus oplossen
Korstjes in de neus wil je het liefst natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. En dan als het even kan zonder het er zelf met je vinger uit te moeten halen. Je maakt het probleem dan eigenlijk alleen nog maar erger. Idealiter zorg je ervoor dat je weer vrijer kunt ademen, zonder dat je verdere schade veroorzaakt.
Er zijn in de basis 3 hoofdmanieren om korstjes in de neus op te lossen. Dit zijn:
Druppels bij korstjes in neus
Neusdruppels in je neus druppelen is een zeer populaire techniek om korstjes in de neus te verwijderen. Door de stoffen waaruit deze druppels zijn opgebouwd, verdunt het slijm dat zich in je neus bevindt. Hierdoor zijn de korstjes niet in staat om al te groot te worden. Als ze überhaupt al de kans krijgen om zich nog te vormen. Bovendien vallen bestaande korstjes er heel makkelijk uit.
Neusspray bij korstjes in neus
Een neusspray is een direct alternatief voor de druppels. Een neusspray bevat bijvoorbeeld natriumchloride. Van nature is dit een stofje dat voor het verdunnen van het slijm in de neus zorgt. Vandaar dat een neusspray je neus bijvoorbeeld ook open krijgt op het moment dat deze dicht zit. Wees hier wel voorzichtig mee. Bepaalde neussprays kunnen verslavend zijn en daardoor averechts werken op.
Zoutoplossingkorstjes in neus
Tot slot is het ook een optie om zelf een zoutoplossing in elkaar te zetten. Bijvoorbeeld met een bekertje warm water en wat zout. Dit breng je dan aan in de neus, zonder het uiteraard al te diep in te nemen. Het is wel de bedoeling dat het vanzelf weer uit de neus loopt.
Voldoende manieren dus om een situatie met veel korsten in de neus op te lossen.
Harde korsten in neus ⎪ Korstjes in neus
Harde korsten in de neus komen relatief vaak voor. De ene korstjes in de neus zijn namelijk nog harder dan de ander. Vaak is er dan een verband te vinden tussen twee verschillende factoren en de hardheid van de korst:
- Levensduur korst: Hou ouder de korst is, hoe groter de kans dat deze flink hard wordt. Een korstje in de neus groeit over het algemeen namelijk flink. Het heeft pas na een tijdje zijn maximale grootte bereikt. Wanneer je dus al een tijdje een korstje in je neus hebt zitten, is er waarschijnlijk een duidelijk verband aan te wijzen tussen de levensduur en de hardheid van de korst.
- Aanvoer droge lucht: Een andere bekende veroorzaker van (extra) harde korsten in de neus is de aanvoer van droge lucht. Vandaar ook dat mensen hier in de zomer voornamelijk mee te maken krijgen. Droge, warme lucht maakt de korst flink harder. Maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de lucht die uit de airconditioning komt. Dit bevat te weinig vocht om je neus vochtig te houden. Flink harde korsten zijn dan het directe gevolg. Wellicht is dit blogartikel over luchtvochtigheid ook interessant voor je om te lezen.
Bloedkorsten in neus
Zoals eerder al kort aangegeven, hebben bloedkorsten in de neus een wat donkerdere kleur. Bloed is van zichzelf namelijk vrij donker. En wanneer het dan opdroogt, neemt deze donkerheid alleen nog maar verder toe.
Bloedkorsten in de neus ontstaan dus als gevolg van beschadigingen. Er ontstaat als het ware een klein scheurtje in je huid. Hier komt bloed uit, totdat een korstje in staat is om dit tegen te houden.
Korstjes in neus voorkomen
Korstjes in de neus brengen in principe voornamelijk nadelen met zich mee. Zo kun je er bijvoorbeeld minder vrij door ademen, doet het pijn en zorgt het voor een kriebelig gevoel. Je doet er dan ook goed aan om het voortaan gewoon volledig te voorkomen. Dit krijg je op de volgende manieren voor elkaar:
- Niet peuteren: Peuteren blijft toch de grootste boosdoener. Probeer het jezelf dan ook aan te leren om dit in de toekomst niet meer te doen. Iedere keer dat je jezelf erop betrapt, stop je er gelijk mee. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je er een gewoonte van maakt.
- Vochtigere luchttoevoer verzorgen: Probeer daarnaast te zorgen voor meer toevoer van vochtige lucht. Bijvoorbeeld op de plek waar je de hele dag zit te werken. Vochtigere lucht is zeer effectief in het voorkomen van korstjes in de neus. Zo zet je in ieder geval een stap in de goede richting.
- Rustig je neus snuiten: Tot slot is het belangrijk om voortaan rustig je neus te snuiten. Sluit de neus niet helemaal af, maar laat de lucht er goed uitkomen. Hierdoor is de druk op de zij- en bovenkanten van je neusgaten minimaal. En dus ontstaan er ook minder kleine wondjes.
- Ademen door de neus: Via neusademhaling wordt de lucht opgewarmd en bevochtigd. Deze warme bevochtigde lucht zorgt ervoor dat de korstjes kunnen verzachten en oplossen. Dan zul je in het geheel geen behoefte hebben om in je neus te peuteren.
Korstjes in neus oplossen via een goede ademhaling.
Hiervoor las je al dat neusademhaling helpt om korstjes in de neus tegen gaan. Dit komt dus doordat de lucht via neusademhaling bevochtigd wordt. Dat maakt korstjes zachter, waardoor ze eerder verdwijnen / oplossen. Daarmee voorkom je ook gelijk, in ieder geval deels, de gevolgen van korstjes in de neus. Deze gevolgen zijn een bloedneus, geïrriteerde neus, of stinkende korstjes.
Het probleem is echter dat neusademhaling niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is. Bij hooikoorts, astma, verschillende andere longaandoeningen en bij stress wordt er namelijk veel via de mond geademd.
Mondademhaling veroorzaakt een droge neus waardoor je vatbaarder wordt voor korstjes in neus neus. De korstjes verharden en verdrogen onnodig doordat er geen vochtige lucht langs stroomt.
Droge neus, droog neusslijmvlies
Aan korstjes in de neus neus gaat meestal iets vooraf. Dat is een droge neus, of een droog neusslijmvlies. Een droge neus, of korstjes in de neus kunnen natuurlijk ook veroorzaakt worden door droge lucht. Toch is het zeker goed om ook naar de ademhaling te kijken. Daar heb je immers de meeste invloed op. Als gevolg van mondademhaling kunnen de neusslijmvliezen uitdrogen. Omdat de bevochtigde lucht niet door de neus stroomt kan het snot makkelijk verharden en opdrogen. Dat kan weer leiden tot neuspeuteren met alle gevolgen vandien.
Buteyko adem therapie
Merk je dat je niet helemaal lekker ademt? Adem je vaak met diepe teugen en via de borst en mond? Moet je veel zuchten en gapen? En ervaar je ook andere gezondheidsklachten? Dan raad ik aan om verder op deze website te verdiepen. Goed ademen kan namelijk veel gezondheidsklachten, waaronder spanningsklachten, verhelpen.
Over de Buteyko therapie vind je hier meer informatie. Je kunt ook overwegen om individuele Buteyko cursus, of de online cursus te volgen.
Gerelateerde blogartikelen
Voordelen van neusademhaling
Kleuren snot
Ademconditie doe het zelf test, geen apparatuur voor nodig.
Voordelen van neusademhaling
Oppervlakkige ademhaling gevolgen
Stokkende ademhaling overdag
Middenrif als steuntje voor je onderrug
Pijn in nek schouders stress
Info tussenribspieren
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact