Neustussenschot scheef klachten, afwijkend neustussenschot
Het tussenschot verdeelt de neus in twee helften. Het is een stukje kraakbeen. Als dit neusschot scheef staat, kan dit allerlei klachten geven. Je kunt bijvoorbeeld:
- Moeilijker ademhalen.
- Snurken
- Last krijgen van een chronisch verstopte neus.
- Hoofdpijn krijgen.
- Je neus kan scheef staan.
Een scheefstaand neustussenschot is de meest voorkomende afwijking van het inwendige gedeelte van de neus. Soms is je neusschot scheef gegroeid. Maar meestal komt een scheefstand door een trauma. Bijvoorbeeld door een val waarbij je op je neus terecht komt of als je met je neus ergens tegenaan stoot.
Neustussenschot scheef door klap
De meeste mensen worden geboren met een recht neustussenschot. Door een klap tegen de neus kan het tussenschot scheef gaan staan. Dit verandert de doorgang van je neusgat. Dit gebeurt vaak bij vechtsporters. Soms is een scheefstaand neustussenschot aan de buitenkant duidelijk te zien. Je neusschot scheef door klap of stoot is snel gebeurd. Met één rake klap kan je tussenschot al scheef staan. Vaak krijg je als vechtsporter regelmatig een klap op je neus. Als je neus regelmatig aan een of beide kanten verstopt zit, kun je moeilijker ademhalen. Dat kan nadelig zijn voor je sportprestaties.
Neustussenschot correctie, neustussenschot scheef
Een neusschot correctie is de operatie die KNO-artsen het meest uitvoeren bij volwassenen. Tijdens deze operatie wordt je aan de binnenkant van je neus behandeld. Er zijn dus achteraf geen littekens van buiten zichtbaar Tijdens de operatie wordt het kraakbeen en het bot van het tussenschot losgemaakt. De KNO-arts maakt een klein sneetje binnen in de neus. Daarna zet hij het tussenschot recht. Stukjes bot of kraakbeen die uitsteken worden weggehaald. De vorm van de neus kan na deze operatie wel iets veranderen. De gehele operatie is een dagbehandeling. Je mag dus dezelfde dag weer naar huis.
Operatie neustussenschot herstel, neustussenschot scheef
Na de operatie krijg je tampons in je neus om het bloeden te stoppen. Deze blijven een paar dagen in je neus zitten. Aan de buitenkant van je neus krijg je nog wat pleisters met een gaasje om het wondvocht op te vangen. Door de tampons en de pleisters kun je een tijdje niet door je neus ademen. Meestal worden deze na twee dagen verwijderd. De eerste vier weken na de operatie mag je geen contactsporten (bijvoorbeeld vecht- of balsporten) doen.
Van belang is wel dat je weer via de neus gaat ademen zodra de tampons eruit zijn. Als je hier niet over nadenkt kan er een gewoonte van ademen via de mond ontstaan.
En mondademhaling is schadelijk voor de gezondheid.
Gerelateerde blogartikelen
Korstjes in neus
Wakker worden met verstopte neus
Neussprayverslaving
Loopneus en niet verkouden
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact