Respiratoire alkalose is een medische term die sinds het begin van de 21e eeuw steeds vaker als diagnose wordt gesteld. Het komt tegenwoordig namelijk steeds vaker voor, waardoor het belangrijk is om te weten wat het nu precies inhoudt. Zeker op het moment dat je vaker te maken hebt met ademhalingsproblemen. De juiste informatie in combinatie met de juiste behandeling kan een hoop problemen voorkomen en verhelpen.
Vandaar dat we in dit stukje tekst dieper ingaan op wat respiratoire alkalose nu precies is, hoe je het kent, hoe je er aan komt en wat je eraan kunt doen. Aan het einde weet je dan dus precies hoe je om moet gaan met deze aandoening.
Wat is respiratoire alkalose?
Laten we allereerst beginnen met het onder de loep nemen van wat respiratoire alkalose nu precies is. De term zelf klinkt erg ingewikkeld, maar dat geldt niet voor wat er nu precies bij aan de hand is.
Bij respiratoire alkalose is er sprake van een hoge pH-waarde van het bloed. Dit betekent dat er te weinig zure stoffen in het bloed aanwezig zijn. Door hyperventilatie wordt er meer CO2 uit het bloed verwijderd dan normaal. Hierdoor stijgt de pH-waarde van het bloed tot boven de 7,45. Dit is voor het lichaam in het algemeen niet goed. Er zijn een groot aantal zaken in het lichaam die minder goed functioneren wanneer de ph-waarde uit balans is. Dit kan grote gevolgen hebben.
Oorzaken van respiratoire alkalose
De oorzaken van respiratoire alkalose kunnen eigenlijk altijd in de ademhaling gevonden worden. Zoals gezegd zorgt hyperventilatie voor het verwijderen van CO2 uit het bloed. Dit heeft respiratoire alkalose tot gevolg.
Bij hyperventilatie is er sprake van een te snelle of een te diepe ademhaling. Het kan ook een combinatie van beiden zijn. Hyperventilatie komt onder mensen relatief vaak voor. Vooral ook omdat er een hoop verschillende oorzaken van zijn.
Oorzaken van hyperventilatie
Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende oorzaken van hyperventilatie:
- Stress: Stress is de vaakst voorkomende oorzaak van hyperventilatie. En daarmee ook van respiratoire alkalose. Stress komt vandaag de dag natuurlijk in vele vormen. Zo kan het te maken hebben met werkdruk, angsten of andere zaken die vaak voor stress zorgen. Hyperventilatie is daarbij in zowat alle gevallen een onbewuste reactie. Het is dus niet zo dat je er bewust voor kiest om sneller en/of dieper adem te gaan halen.
- Longproblemen: Verder komt het ook voor dat hyperventilatie aan de basis ligt van bepaalde longproblemen en respiratoire alkalose. Een voorbeeld van een dergelijk probleem is COPD. Mensen met COPD ervaren dat ze meer inspanning moeten leveren om evenveel zuurstof binnen te krijgen als iemand zonder onderliggend longlijden.
- Fysieke inspanning: Daarnaast zie je ook weleens dat een bepaalde fysieke inspanning leidt tot hyperventilatie. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of hardlopen, wanneer je buiten adem raakt. Ook op deze manier kan hyperventilatie leiden tot respiratoire alkalose.
Al met al zijn de oorzaken vrij divers, maar met de kanttekening dat stress toch in de meeste gevallen wel de boosdoener blijkt. Zoals gezegd komt stress in de hedendaagse samenleving in vele vormen. Soms hebben mensen amper nog door dat ze stress voelen. Het lijkt haast hun ‘normale’ staat te zijn. Echter is dit natuurlijk verre van normaal. En goed voor het lichaam is het ook niet. Niet alleen met betrekking tot respiratoire alkalose, maar ook op een hoop andere gebieden.
Respiratoire alkalose symptomen
Respiratoire alkalose komt in het lichaam op verschillende manieren tot uiting. Het is dan ook een staat waarin snel duidelijk te herkennen is dat het om deze aandoening gaat. Zo treden bijvoorbeeld de volgende symptomen vaak op:
- Verwardheid: Door een te hoog pH-gehalte in het bloed kan ook verwardheid optreden in het dagelijkse leven. Je bent niet altijd meer in staat om helder te denken. In potentie leidt dit tot het niet begrijpen wat anderen zeggen of het op korte termijn vergeten van bepaalde gebeurtenissen. Verwardheid is een symptoom van respiratoire alkalose die je zelf al snel herkent.
- Licht gevoel in hoofd: De hyperventilatie waar bij respiratoire alkalose sprake van is, leidt vaak tot een licht gevoel in de hoofd. Hierdoor is het mogelijk dat je je balans verliest en dat je even moet gaan zitten.
- Spierkrampen: Spierkrampen zijn nooit fijn. Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. Zo dus ook bij respiratoire alkalose. Door de onverwachte activatie van spieren ontstaan er spierkrampen. In potentie kunnen deze door het hele lichaam plaatsvinden.
- Tetanie: Bij tetanie is er sprake van zowel zenuwen als spieren die samenspannen. Je voelt dit dan ook waarschijnlijk op verschillende plekken in het lichaam. Het is een onprettig gevoel, waar veel mensen het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn. Je moet dan denken aan bepaalde tintelingen en spasmen. Tetanie heeft verschillende oorzaken, maar een laag gehalte van koolstofdioxide (CO2) is er één van.
Symptomen verhelpen
Wanneer je met één of meerdere van deze symptomen te maken krijgt, is de kans groot dat je respiratoire alkalose ervaart. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk tot dit inzicht te komen en er iets aan te doen.
Gelukkig is er op dat gebied dan ook zeker wat mogelijk. Je bent niet de eerste die te maken krijgt met deze staat van het lichaam. Hierdoor zijn er in het verleden al een hoop oplossingen bedacht om het pH van je bloed op korte termijn weer te laten dalen.
Behandeling respiratoire alkalose
Bij de behandeling van respiratoire alkalose staat de ademhaling centraal. Dit is ook vrij logisch, wanneer je eraan denkt dat de ademhaling ook aan de basis stond van het probleem zelf.
Bij de hyperventilatie, bijvoorbeeld door stress, was er namelijk sprake van een sterk versnelde of extra diepe ademhaling. Deze onbewuste ademhalingstechniek heeft op termijn tot respiratoire alkalose geleid.
Nu is het heel goed mogelijk om door middel van een andere ademhaling dit probleem aan te pakken. Om het versimpeld te zeggen; je mag rustiger ademhalen. Door rustiger adem te halen wordt er namelijk minder snel CO2 uit het bloed verwijderd. Hierdoor blijft de pH-graad gewoon stabiel en zullen de bovenstaande symptomen van respiratoire alkalose ook achterwege blijven.
Echter is het zeer waarschijnlijk ook een goed idee om naar je levensstijl in het algemeen te kijken. Zoals eerder aangegeven, is stress een van de grootste oorzaken van respiratoire alkalose. En stress wordt ergens door veroorzaakt. Dus misschien moet je kijken naar:
- Werk: Voor veel mensen ontstaat stress op werk. De werkdruk is bijvoorbeeld te hoog, waardoor je het werk ‘mee naar huis’ neemt. Je ervaart maar zelden rust in je hoofd en in je lichaam.
- Studie: Ook is een studie een veroorzaker van veel stress. Dit is voor jonge mensen vaak van toepassing. Heb je het idee dat je vaak gestrest bent voor een tentamen of een les? Dan kan het zeker helpen om dit probleem aan te pakken.
- Sport: Voor anderen ligt de stress vooral in (top)sport. Zowel fysiek als mentaal. Vraag je wellicht soms te veel van jezelf? En is het misschien tijd om een klein stapje terug te doen?
- Persoonlijke relaties: En daarnaast is de omgang met bepaalde mensen een sterke veroorzaker van stress in het dagelijks leven. We kennen allemaal wel iemand die met een kleine opmerking al voor een stressrespons zorgt.
Bij de behandeling van respiratoire alkalose is het dus een kwestie van zowel de ademhaling als ook de veroorzakers van stress aanpakken. Echter is de ademhaling hierin het belangrijkst, omdat je daarmee ook op het moment dat je stress voelt gewoon een oplossing bij de hand hebt. In dit kader is het zinvol om te verdiepen in de Buteyko adem methode.
Gerelateerde blogartikelen
Bohr effect
Glad spierweefsel
Hoge bloeddruk hoofdpijn nekpijn
Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische hyperventilatie test
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact