Extreem hoge bloeddruk. De bloeddruk is een goede graadmeter voor de gezondheid. Daarom zal de huisarts bij veel onderzoeken ook altijd even de bloeddrukmeter gebruiken. Ook als je voor een medische ingreep naar het ziekenhuis gaat wordt de bloeddruk gemeten. Een te hoge bloeddruk is namelijk een risico, bijvoorbeeld bij een operatie. Een extreem hoge bloeddruk kan levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om hier iets aan te doen.
Wat is een gezonde bloeddruk?
Bij het meten van de bloeddruk wordt onderscheid gemaakt tussen de bovendruk en de onderdruk. Volgens de Hartstichting is je bloeddruk gezond als de bovendruk rond de 120 is en de onderdruk rond de 80 ligt. Lager mag ook, maar als de bovendruk onder de 90 is of de onderdruk onder de 60 is er sprake van een lage bloeddruk. Ook dit kan klachten geven, al is het meestal geen bedreiging voor je gezondheid. Je bloeddruk is hoog als de meting een waarde geeft van 140/90 of meer. Bij een waarde van 180/110 spreken we van een extreem hoge bloeddruk. Dit is een serieus risico voor je gezondheid.
Extreem hoge bloeddruk symptomen
Het probleem bij extreem hoge bloeddruk is dat je soms helemaal niets merkt. Alleen bij het doen van een bloeddrukmeting komt aan het licht dat die extreem hoog is. Soms zijn er wel symptomen. Je kunt onder andere last hebben van:
- Hoofdpijn
- Rusteloosheid
- Misselijkheid
- Kortademigheid
- Vermoeidheid
Als je last hebt van één of meer van deze symptomen en ze houden langer aan, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts.
De extreem hoge bloeddruk van dokter Buteyko
De Buteyko ademtherapie is ontwikkeld door dokter Konstantin Pavlovich Buteyko. Hij leed zelf aan een ernstige vorm van hoge bloeddruk. Hierdoor werd voorspeld dat hij niet lang meer te leven had. Die voorspelling kwam niet uit, want hij schonk aandacht aan zijn eigen ademhaling tijdens zijn een nachtdienst in 1952. Hierdoor ontdekte hij dat zijn symptomen verminderden als hij rustiger ging ademen. Zijn hoofdpijn en hartkloppingen verminderen binnen enkele minuten. Ook ontstond er een aangenaam gevoel van warmte in zijn lijf.
Vervolgens ging hij weer dieper en sneller ademen en zijn symptomen kwamen terug. Op dit moment is de Buteyko adem methode geboren. De adem methode die over minder ademen gaat i.p.v. meer. Er zijn meerdere aanslagen op zijn leven gepleegd, maar hij heef toch de 80 jarige leeftijd bereikt.
Extreem hoge bloeddruk oorzaken.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een hoge bloeddruk. Soms speelt erfelijke aanleg een rol. Maar vaker heeft hoge bloeddruk te maken met een ongezonde levensstijl. In voeding zit vaak veel te veel zout. Zeker in kant-en-klaar producten is het percentage zout vaak erg hoog. Maar ook roken en overmatig alcoholgebruik kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Overgewicht is ook een indicatie. Te weinig bewegen kan ervoor zorgen dat je te maken krijgt met een te hoge bloeddruk.
Stress en ademhaling
Stress, zeker als deze langdurig is, kan je bloeddruk laten stijgen tot ongezonde hoogte. En dan komen we nu bij stukje dat veel mensen missen: de denkstap van stress naar de ademhaling. Bij stress verzwaart de ademhaling. Maar hoe herken je dat? Nou ga maar in een rechte lichaamshouding op een stoel zitten. Zie je je borstgebied bewegen?
Als het antwoord ja is dan heb je een gespannen ademhaling. Ja, zelfs als je borstgebied maar beweegt en denkt dat je al best wel rustig ademt. De kans is groot dat je in dat geval al jaren buiten de medische norm ademt en niet anders meer weet. Wil je weten hoe een disfunctionele ademhaling tot een hoge bloeddruk leidt? Lees dan dit blogartikel over een hoge bloeddruk en hyperventilatie.
Ik heb regelmatig gezond etende cursisten die veel aan lichaamsbeweging doen. Maar toch een hoge bloeddruk..
Snurken, slaapapneu en hoge bloeddruk
Bij snurken en slaapapneu gaat er ook iets mis met de ademhaling. Van deze aandoeningen is bekend dat ze in verband worden gebracht met een hoge bloeddruk.
Daarom hierbij een uitgebreid artikel over snurken en een blogartikel over slaapaneu. Je zult er vast wel eens over gelezen hebben, maar in deze artikelen vind je informatie die je elders niet zo snel vindt.
Wat kun je doen als je bloeddruk te hoog is?
Als de huisarts of een specialist constateert dat je bloeddruk te hoog is dan kun je daar in bepaalde gevallen zelf iets aan doen. Dit hangt uiteraard af van de vermoedelijke oorzaak. Rook je of drink je veel alcohol dan kun je proberen daarmee te stoppen of sterk te minderen. Hiervoor kun je indien gewenst hulp krijgen. Als de oorzaak ligt bij overgewicht dan kan een diëtist samen met jou bekijken hoe je gewicht kunt verliezen. Meer bewegen kun je uiteraard zelf aanpakken. Pak wat vaker de fiets of ga een eind wandelen. Neem een abonnement bij de sportschool en stel samen met een instructeur een trainingsprogramma op dat bij je past.
Kortademigheid als beperkende factor om meer te gaan bewegen.
Snel buiten adem zijn is een reden waarom het lastig kan zijn om een sportprogramma op te bouwen en te blijven volgen. Dan moet je jezelf er echt toe zetten ‘omdat het goed voor je gezondheid is’. Dat is ‘t een moetje en die zijn moeilijk om op wilskracht vol te houden. Maar wat als je meer energie zou hebben? Dan wil je graag bewegen en dan wordt het iets waar je naar uitkijkt. Meer energie begint met het probleem van snel buiten adem zijn op te lossen. De sleutel hierin ligt in je ademhaling in rust. Die neem je namelijk mee tijdens het bewegen.
Medicatie tegen hoge bloeddruk
Zeker als de oorzaak van hoge bloeddruk niet duidelijk is, en dat is vaak het geval, kan deze alleen worden verlaagd met medicatie. Die schrijft de huisarts of specialist voor. Gedurende het gebruik is het belangrijk om de bloeddruk met enige regelmaat te meten om te zien of deze inderdaad daalt. Ook moet worden bewaakt of de bloeddruk niet te ver zakt, want een te lage bloeddruk kan leiden tot draaierigheid en zelfs flauwvallen. Ook moet je in de gaten houden of je geen last krijgt van te veel bijwerkingen.
Bloeddruk verlagen door minder gestresst te ademen.
Bij een normale ontspannen ademhaling adem je heel rustig en relaxed via de neus en buik. De ademhaling is gelijkmatig en nauwelijks hoorbaar, zichtbaar, of voelbaar. Dat is heel fijn kan ik je zeggen!
Maar een hoge onregelmatige gespannen ademhaling met veel zuchten en gapen een tekort aan koolzuurgas in het bloed. Je kunt je voorstellen zo’n stressvolle ademhaling iets doet met je bloeddruk. Bij deze ademhaling blaas je namelijk teveel koolzuurgas af.
Dat koolzuurgas zorgt ervoor dat het gladde spierweefsel om je bloedvaten kan ontspannen. Als de hoeveelheid koolzuurgas onder de medische norm ligt, dan verkrampen je bloedvaten. Dit veroorzaakt een hoge bloeddruk.
Een extreem hoge bloeddruk voorkomen
Het is een open deur, maar een gezonde leefstijl maakt de kans op een extreem hoge bloeddruk een stuk kleiner. Als je gezond eet, matig bent met zout en vet en voldoende beweegt is de kans op een te hoge bloeddruk al een stuk kleiner. Stop met roken of beter nog: begin er niet aan. Wees matig met alcohol. Vermijd langdurige stress. Het zijn simpele adviezen en niet allemaal even gemakkelijk te handhaven. Maar feit is dat ze wel bijdragen aan het voorkomen van een extreem hoge bloeddruk. Meet vanaf je 40e jaar met enige regelmaat je bloeddruk of laat dit doen door de huisarts. Als je ouder wordt, is de kans op hoge bloeddruk namelijk groter.
Buteyko methode leren
De Buteyko methode toepassen vergt wel wat van je. Het is nodig om de oefeningen tijdelijk en regelmatig te doen. En dat in combinatie met de nodige leefstijl aanpassingen op het gebied van slapen, sporten, eten en stressmanagement. Het vergt een flexible geest om hier de mogelijkheid voor te vinden. Maar waar een wil is, is een weg. Je krijgt er namelijk leven terug. Je kunt de Buteyko methode leren via een offline 1 op 1 cursus, of via de online Buteyko cursus. Ik help je graag verder!
🌱
Gerelateerd blogartikel
Nekpijn hoofdpijn en hoge bloeddruk
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact