Traumatische ervaring. Het lichaam weet heel goed hoe het zichzelf kan helen, maar ook hoe het zichzelf kan beschermen. Daar gaat het vandaag over – de beschermingsreactie als gevolg van trauma. Mijn cursisten vertellen me soms dat ze een traumatische ervaring meegemaakt hebben. Soms vertellen ze daar inhoudelijk over.
Bijvoorbeeld:
- De jongen waarbij chronische hyperventilatie ontstond
vanaf de dag dat hij op het voetbalveld hoorde dat zijn
oom was overleden. - Iemand die hulp bood bij een neergestort vliegtuigje
waar een overleden man in zat. - Een spoedopname in het ziekenhuisopname.
- Een herinnering aan door het ijs zakken als kind.
- Een 75 jarige die een kopstoot krijgt van een jongere
- PTSS door burnout
Traumatische ervaring
Dit soort trauma’s kunnen een schokreflex veroorzaken waardoor je in respiratoire overdrive (hyperventilatie) schiet. Het is belangrijk om te begrijpen waarom de ademhaling dan ontregeld en wat er dan precies gebeurd. In een dergelijke situatie is er dus sprake van een trauma . Er ontstaat een schrikreflex, respiratoire overdrive en geheugen dat dit ademhalingspatroon in stand houdt. De ademhaling heeft namelijk een verbinding met delen van het brein:
- Die reacties van het ruggenmerg activeren.
- Die gaan over besluitvorming.
- Die geassocieerd zijn met geheugen
Het geheugen van vergelijkbare ademhalingsreacties veroorzaakt angst. Deze angst veroorzaakt weer een versnelde ademhaling.
Relatie tussen trauma en symptomen chronische ziekte
Een versnelde ademhaling als gevolg van een opgelopen trauma kan leiden tot chronische hyperventilatie. Misschien voel je zelf al dat je niet helemaal lekker ademt. Onderaan deze pagina vind je een test waarmee je meer informatie krijgt over je ademconditie. Die kun je gelijk doen, want er zijn geen apparaten voor nodig.
Om chronische hyperventilatie te verhelpen is het van belang om de traumatische ervaring te identificeren en om te begrijpen waarvoor de bijbehorende angstreactie je probeert te beschermen. Dat begrip kan je helpen om een paniekreactie eerder los te laten.
Ervaring cursist
Dat is dus precies de ervaring van een cursist. Ze deed vanmorgen melding van het feit dat ze tijdens een ademoefening ineens de terugblik van haarzelf zag als meisje van acht dat door het ijs zakte. Na dat inzicht gingen de ademoefeningen gelijk een stuk beter. Ze had dus de traumatische ervaring weten te identificeren en kan het daardoor ook makkelijker weer loslaten.
De herinnering ontladen
Zodra er weer geademd wordt volgens de medische parameters voor een gezonde ademhaling zal de afstand tot herinneringen in het verleden groter worden. De herinneringen zijn er nog, maar die worden als het ware steeds kleiner en minder van invloed op je leven. Je vergeet het niet, maar je neutraliseert de emotionele lading. Dit kun je leren via de Buteyko ademtherapie.
Wat is Buteyko ademtherapie
De Buteyko ademtherapie is ontwikkeld door professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze longarts heeft zich beroepshalve meer dan 50 jaar bezig gehouden met de ademhaling. Daar zijn o.a. 40 wetenschappelijke onderzoeken en de Buteyko ademtherapie uit voortgekomen. Via deze therapie leer je chronische hyperventilatie te verhelpen. Dat gebeurd via ontspanningsoefeningen, stressreductie, leefstijl adviezen en ademhalingsoefeningen.
Praktische omgang met trauma in de Buteyko adem cursus
Tijdens een Buteyko adem cursus hoef je niet alles te vertellen over de inhoud van een trauma. Als je dat wilt probeer ik daar ruimte voor te maken in de cursus. Als ik weet dat er sprake is van een trauma stem ik de cursus meer op je af. Dan richten we ons bijvoorbeeld meer op ontspanning. Ook de oefeningen waarbij luchthonger wordt opgewekt zal ik op je afstemmen. De Buteyko Methode kun je leren via de online cursus, of via de offline individuele cursus.
👇 Laat je hieronder een berichtje achter? 🍃
Gerelateerde blogartikelen
Hyperventilatie test
Paniekaanval hyperventilatie
Oxazepam afbouwen
Oorlog en trauma
De afbeelding op deze pagina is Designed by Freepik
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact