Chronische hoesten is een veelvoorkomende reflexactie waarbij er slijm, of irriterende stoffen worden opgeruimd. De meeste hoestklachten zullen binnen twee weken verdwijnen, of aanzienlijk verbeteren. Als je bloed ophoest of een “blaffende” hoest hebt, overleg dan met je arts. Elke hoest die na een paar weken niet is verbeterd, kan ernstig zijn. Ook dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.
In dit artikel kom je meer te weten over:
- Hoesten in het algemeen
- Een natuurlijke oplossing tegen hoestklachten
- De ervaring van een longpatiënt.
Acute hoest en chronisch hoesten
Acute hoest is een hoest die minder dan drie weken aanhoudt. Een aanhoudende hoest die langer duurt dan acht weken is een chronische hoest. Vooral astmatici en COPD’ers hebben vaak last van een chronische hoest. Ook dan is het belangrijk om een arts te raadplegen.
“Effectieve therapeutische opties zijn schaars bij hoestklachten. Narcotische hoestremmers zijn beperkt door onaanvaardbare bijwerkingen en de meeste vrij verkrijgbare geneesmiddelen worden niet ondersteund door adequate klinische onderzoeken”.1
Hoe chronisch hoesten, chronisch hoesten veroorzaakt.
Een hoestbui begint met een diepe inademing. De lucht wordt in de longen samengeperst. Dat wordt vervolgens in een fractie van een seconde met kracht uitgestoten. Daarbij worden er zo’n 3000 druppeltjes speeksel uitgehoest. Dat gaat met een snelheid tot 80 kilometer per uur. Daarbij wordt het grootste gedeelte van de aanwezige CO2 in de longen uitgeblazen.
Door het hoesten ontstaan er kleine beschadigingen in de luchtwegen. CO2 is een krachtige genezer van deze beschadigingen. Door chronisch hoesten ontstaat er een tekort aan CO2 in de longen. Door chronisch hoesten wordt het herstel van de luchtwegen dus tegengehouden. Het hoesten verergert de beschadigingen. Lage CO2-niveaus in de luchtwegen (alveolaire hypocapnie) irriteren de “neiging om te hoesten receptoren” in de tracheobronchiale boom en het strottenhoofd. Dat verergert de hoestklachten. Zo ontstaat er een vicieuze circel waarbij chronisch hoesten zichzelf in stand houdt.
Drie adviezen om chronisch hoesten te verhelpen
Hieronder vind je een aantal tips om hoestklachten tegen te gaan. Het gaat hier vooral om de hoestaanvallen waarin astmatici en COPD’ers zichzelf herkennen.
-
Ontspanning en neusademhaling
In ons gehaaste leven is er vaak de neiging om op iedere prikkel te reageren. Een whatsapp bericht, een mail, belletje, of een gedachte. Dat kan ook zo zijn bij hoestprikkels. Probeer eens uit in hoeverre je een hoestprikkel er gewoon kunt laten zijn. Zonder daarop in te grijpen door te gaan hoesten. In plaats van te gaan hoesten breng je ontspanning aan in je lichaam en adem je rustig door je neus. Schraap hooguit lichtjes met je keel.
-
Kuchen door de neus gevolgd door een adempauze
Kuch bij de volgende hoestaanval ongeveer drie keer door je neus. Wat minder hard dan dat je normaal zou doen. Daarna adem je ontspannen uit, zonder alle lucht eruit te drukken. Vervolgens zet je je ademhaling stop. Dat doe je totdat je een licht gevoel van ongemak voelt. Dan adem je ontspannen en zachtjes in via je neus, zonder diep in te ademen. Herhaal deze Buteyko-kuch als het nodig is.
Maar wat als m’n neus verstopt zit?
Als je last hebt van een verstopte neus werkt het anders. Tijdens een hoestaanval kun je de neusopener niet doen. Er zijn andere manieren om te voorkomen dat je neus verstopt raakt. Daar kan ik je verder mee helpen.
-
Kuchen met neus en mond gesloten
Zodra het lukt om door je neus te kuchen kun je proberen om met je neus en mond gesloten te hoesten. Voel je lichaam aan, want deze oefening kan intra abdominale druk opbouwen waardoor rugklachten kunnen verergeren. Deze oefening kan heel effectief zijn. Maar wees voorzichtig en gebruik je gezonde verstand.
Normaliseren van de ademhaling is de duurzame oplossing
Na het testen van duizenden patiënten, ontdekten de Russische artsen dat aanhoudende hoest alleen mogelijk is bij mensen die minstens tweemaal minder zuurstof in de lichaamscellen hebben. Dat kun je meten via de ademtest. De permanente oplossing voor chronische hoest is het onbewuste of automatische ademhalingspatroon dichter bij de medische norm brengen. Hieronder de ervaring van een longpatiënt.
Longpatient herstelt van chronisch hoesten
Na 6 weken
Twee jaar geleden lag ik in coma en had ik een dubbele longontsteking. Ik moest alles weer vanaf het begin opbouwen. Toen ik naar je toe kwam, had ik al langer dan een jaar hoestklachten. Klachten waarvan de longarts had gezegd dat deze blijvend waren. Ik kon ook niet meer lachen of zingen, zonder een stevige hoestbui. Ik volg nu twee maanden de Buteyko therapie. En ik hoest haast niet meer.
“Ik lach weer en langzaam zing ik weer”.
Onlangs was ik bij een musical. In plaats van zelf te hoesten stoorde ik me nu aan het hoesten van iemand achter me. Mensen om me heen (m’n man en homeopaat) denken soms dat ik er niet ben, omdat ze me niet meer horen hoesten. Bij de fysio sport ik met een bloedsaturatiemeter. Voorheen daalde m’n bloedsaturatie wel eens onder de 90%, nu blijft m’n bloedsaturatie normaal.
Voorheen zei ik “het gaat” als mensen vroegen hoe het met me gaat. Nu zeg ik: “het gaat goed”.
Als ik opsta kijk ik positief naar het leven en wil weer van alles aanpakken omdat ik me weer goed voel. Note: De Buteyko therapie werkt echt, maar je moet wel je oefeningen doen. Renè ik ben zo blij dat ik jou en de Buteyko therapie heb leren kennen.” – Renate.
Ik kan Renate net zo goed bedanken, want ik ben er trots op dat ik haar verder heb kunnen helpen. De wereld hyperventileert weer een klein stukje minder. Testimonial na 6 maanden.
Update na 2,5 maand (inclusief de eerste zes weken)
“Ik voel me patiënt af en ga niet meer naar m’n fysiotherapeut. Ik wil meer aan beweging gaan doen en ga daarvoor naar een sportschool. Ook wil ik karate weer oppakken. Ik voel me weer zo goed als dat ik deed voordat ik ziek werd”.
Gerelateerde blogartikelen
Astma en verkoudheid
Allergisch astma
Astma door stress
Astma vermoeidheid
Inhalatiemedicatie
Hoge bloeddruk hyperventilatie
- Clinical perspective – cough: an unmet need. Curr Opin Pharmacol. 2015 Jun;22:24-8. doi: 10.1016/j.coph.2015.03.001. Epub 2015 Mar 13. ↩
Wil je beter leren ademen?
Contact