Wat is het verschil tussen een gebroken en een gekneusde rib?
Bij een gekneusde rib zijn de spieren (en andere weefsels) rondom de rib beschadigd. Vaak ontstaat daarbij een bloeduitstorting. De rib zelf is niet gebroken, maar het gebied om de rib heen is wel pijnlijk. Bij een gebroken rib is het bot zelf wel beschadigd. Er zit een scheur in, waardoor de rib soms zelfs scheef kan staan.
Symptomen gekneusde rib, herstel gebroken rib
Bij een gekneusde rib zit er vaak een blauwe plek op de borstkas. Dit is de plek waar de kneuzing zit. Daarnaast kun je last hebben van:
- Pijn aan de borstkas ,op de plek van de kneuzing, of het gebied daaromheen.
- Pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen.
- Pijn als je naar het toilet gaat. Daarbij wordt er vaak druk uitgeoefend wat de druk op de borstkas vergroot.
- Pijn bij bewegen, zoals aankleden of bukken.
Symptomen gebroken rib ⎜Herstel gebroken rib
De klachten bij een gebroken rib en van een gekneusde rib komen vaak overeen. Maar er zijn nog extra symptomen van een gebroken rib:
- De rib staat scheef. Dit voelt alsof er een ‘trapje’ zit op de plek van de breuk.
- De borstkas heeft een andere vorm.
- Kortademigheid of benauwdheid.
- Een knisperend of krakend geluid bij ademhalen of druk op de ribben.
Ademhaling en symptomen gebroken, of gekneusde rib ⎢Herstel gebroken rib
Iemand die rustig ademt als gewoonte zal minder last hebben van symptomen. Ik zal het uitleggen. Bij iedere ademhaling zet de ribbenkast uit en bij een gekneusde, of gebroken rib wil je je ribbenkast juist rust geven.
Als gevolg van stress hebben veel mensen een hoge borstademhaling. Daarbij bewegen de ribben meer dan bij een ontspannen buikademhaling. Bij een hoge borstademhaling worden de ribben onnodig belast. Dat zal het herstel vertragen.
Het is voor iedereen van belang om als gewoonte ontspannen via de buik te ademen. Dit is vooral belangrijk bij een ribblessure, het zal je herstel bespoedigen.
Kortademigheid en benauwdheid kunnen ontstaan doordat je zo min mogelijk probeert te ademen als strategie om de pijn te omzeilen. Dat veroorzaakt echter weer meer kortademigheid en benauwdheid. Dan ben je geneigd om een diepe ademhaling te nemen waarbij de ribben onnodig veel uitzetten. Zo wek je pijnklachten op.
Er is een manier om niet te veel, maar ook niet te weinig te ademen. Dat bevordert het herstelproces en maakt het herstelproces ook prettiger door een vermindering aan symptomen. Dat vergt wel maatwerk, waar je straks meer over zult lezen.
Oorzaken gebroken of gekneusde rib ⎜Herstel gebroken rib
Een gekneusde of gebroken rib ontstaat meestal door een val of ongeluk. Of door een stoot of klap tegen je borstkas. Daarnaast kan hard hoesten of zware lichamelijke inspanning zorgen voor een gekneusde of gebroken rib. Mensen met botontkalking (osteoporose) en ouderen hebben minder sterke botten. Voor hen is de kans groter om een bot te breken. In een enkel geval ontstaat een gebroken rib door de uitzaaiing van kanker in de ribben. Dit verzwakt de botten heel erg. De rib kan dan bij een verkeerde beweging snel breken.
Herstel gebroken rib
Meestal stelt je huisarts de diagnose van een gekneusde of gebroken rib. In de meeste gevallen wordt er geen extra röntgenfoto gemaakt, omdat het voor de behandeling vaak geen verschil maakt of de rib gebroken of gekneusd is. Beide genezen vanzelf. De andere ribben houden de gekneusde of gebroken rib goed op zijn plek. Het duurt gemiddeld zes tot twaalf weken voordat je weer pijnvrij kunt bewegen.
Je kunt een pijnstiller innemen, zoals paracetamol, om de pijn bij het ademhalen te verminderen. Goed blijven ademen is namelijk belangrijk bij een gebroken of gekneusde rib. Dit verkleint de kans op een longontsteking. Daarom is het ook verstandig om ademhalingsoefeningen te doen. Veel mensen hebben in rust namelijk een diepe ademhaling. Daardoor zetten de ribben ver uit wat pijnlijk kan zijn bij een gekneusde of gebroken rib. Via de Buteyko ademtherapie leer je het tegenoverstelde, juist om oppervlakkig, licht en ontspannen te ademen. Dat bevordert het herstel.
Operatie gebroken rib ⎪Herstel gebroken rib
Gebroken ribben worden bijna nooit behandeld met een operatie. De stevige vliezen rondom de ribben houden de botdelen goed op hun plek, zodat de breuk goed kan genezen. Maar wanneer er meerdere ribben op verschillende plekken gebroken zijn, is het soms nodig om de breuken met metalen plaatjes aan elkaar vast te zetten.
Als je meerdere ribben of twee plekken hebt gebroken, is er een operatie nodig. Je ribben liggen anders ‘los’ in je borstkas (floating thorax). Je kunt je borstkas dan niet meer goed bewegen. In een ideale situatie word je, als een operatie nodig is, binnen vijf dagen na het trauma geopereerd.
Een operatie betekent extra schade aan het weefsel rondom de gebroken botten. Bovendien brengt elke operatie risico’s met zich mee, bijvoorbeeld longontsteking of infectie van de wond.
Gebroken ribben en werken ⎜Herstel gebroken rib
Gebroken ribben en werken kan elkaar soms in de weg zitten. In het begin doet elke beweging pijn. Het kan zijn dat je dan geen energie over hebt om te gaan werken. Als je gebroken ribben door een val of ongeluk komen, heb je daarnaast misschien nog andere klachten. Of je kunt werken, hangt ook af van je werkzaamheden. De eerste weken mag je geen zware dingen tillen. Bewegen is goed, maar in het begin kan de pijn je tegenhouden om veel te doen. Forceer dit niet, maar laat je ook niet teveel door de pijn belemmeren.
Moet je veel bewegen op je werk? Probeer de bewegingen dan eerst thuis uit. Ook kleine bewegingen, zoals het draaien van je bovenlijf, kunnen in het begin pijnlijk zijn. Als je merkt dat je tijdens je werk veel last hebt, overleg dan met je werkgever of je jouw werkzaamheden kunt aanpassen.
Slapen met gekneusde ribben
Herstel gebroken rib
Slapen met een gekneusde rib kan lastig zijn. Zeker in het begin is het pijnlijk om op de zij te liggen waar de kneuzing zit. Soms word je wakker van de pijn of kun je moeilijk in slaap komen vanwege de pijn. Het vinden van een goede slaaphouding lijkt dan lastig.
Deze tips kunnen helpen om beter te slapen met een gekneusde rib:
- Kies een houding die voor jezelf comfortabel ligt. Probeer verschillende houdingen uit. Op je rug of op je zij die niet pijnlijk is ligt vaak het prettigst.
- Gebruik kussens om je lichaam te ondersteunen. Kussens kunnen helpen om te voorkomen dat je ‘s nachts omdraait. Als je op je rug slaapt, kun je aan beide kanten kussens onder je armen leggen om te voorkomen dat je op je zij draait. Ook kun je kussens onder je knieën leggen om te zorgen dat je rug minder hol is, zodat je je rug beter kunt ontspannen. Als je de kussens zelf niet neer kunt leggen, vraag dan of iemand je hierbij helpt.
- Oefen met ademhalen door je buik. Met gekneusde ribben is het ademhalen via je borstkas pijnlijk. Met een buikademhaling belast je je ribben minder. Oefen overdag en voor het slapengaan je buikademhaling.
- Je kunt de pijn verzachten door pijnstillers in te nemen. Overleg met je arts hoeveel en welke pijnstillers je veilig kunt gebruiken.
Buteyko adem therapie⎪Herstel gebroken rib
We hadden het net al even over het nut van ademtherapie. Mijn naam is René van den Heuvel en ik werk fulltime als Buteyko therapeut en ben tevens opgeleid als personal medical trainer. Via de Buteyko therapie kunnen we werken aan je herstel en het verbeteren van je algemene gezondheid. Daarvoor kun je de individuele Buteyko cursus (coronaproof) volgen, of de Buteyko online cursus.
Gerelateerde blogartikelen
Chronische hyperventilatie symptomen test (meet je ademconditie)
Gekneusd sternum (gaat ook over verdikking sternum)
Sternocleidomastoideus (bij nekklachten)
Pijn tussenribspier
Zere onderrug
Pijn nek en schouder stress
(Linkje naar Jooble. In ruil daarvoor geven zij op hun website bekendheid aan gezondeademhaling.nl)
Laat je onderaan de pagina )en berichtje achter? 🌱
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact
2 Comments
Jess
1 november 2020 at 9:06 pmKan je een lage hartslag ( hem 52). verbeteren met de buteyko methode?
René
2 november 2020 at 5:56 pmBeste Jessica,
Dank voor je bericht.
Ik ken je medische situatie niet dus doe daar liever geen uitspraken over via een comment. Neem gerust even contact op dan kunnen we dit doorspreken.
Vriendelijke groet,
René van den Heuvel