Kaakklemmen gebeurt voornamelijk tijdens de slaap. Onbewust klem je terwijl je slaapt je kaken op elkaar zonder dat je je hiervan bewust bent. Je merkt het doordat je kaken ’s morgens pijnlijk aanvoelen. Ook kan het uiteindelijk schade aan je kiezen geven. Doordat die over elkaar schuren slijten je kiezen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je je niet bewust bent van kaakklemmen dan kan je tandarts aan je gebit zien of ook jij tandenknarst in je slaap.
Gebruik je medicatie tegen anti depressiva en angstklachten. Lees dan dit hele artikel. Het is belangrijk dat je weet hoe deze medicatie, tandenknarsen en ademhaling zich tot elkaar verhouden. Deze combinatie van informatie vind je alleen hier. Ik ben blij omdat ik weet dat dit iemand gaat helpen.
Bruxisme, tandenknarsen, kaakklemmen
De medische term voor zowel tandenknarsen als kaakklemmen is bruxisme. Het komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Vooral bij kinderen kan dit probleem spontaan verdwijnen na verloop van tijd. Als bruxisme een aanwijsbare oorzaak heeft dan is het natuurlijk zaak om indien mogelijk die oorzaak weg te halen.
Langdurig onbewust kaakklemmen of tandenknarsen kan schade geven aan het gebit. Kiezen of tanden slijten sneller en vullingen kunnen scheuren of er kunnen stukjes vanaf breken. Zodoende kun je dus te maken krijgen met tandbederf terwijl je goed poetst en flost. Dat is zonde, want je tanden en kiezen krijg je maar één keer. Ze kunnen natuurlijk worden vervangen door kronen, maar dat is uiteraard geen standaard oplossing.
Wat zijn de oorzaken van tandenknarsen?
De oorzaak van tandenknarsen is soms lastig te achterhalen. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde ernstige ziekten zoals de ziekte van Parkinson invloed hebben. Maar ook stress of slaapstoornissen kunnen tot gevolg hebben dat een patiënt aan bruxisme lijdt. Het gebruik van drugs zoals XTC maar ook het slikken van bepaalde medicijnen kan een oorzaak zijn, evenals roken of alcoholgebruik. Soms kan de oorzaak dus gemakkelijk worden achterhaald. Maar het kan ook zijn dat zowel de patiënt als de arts in het duister tasten.
Tandenknarsen door stress⎪ Kaakklemmen door stress
Als het tandenknarsen wordt veroorzaakt door stress dan is het natuurlijk belangrijk de oorzaak van de stress weg te nemen. Stress kan komen door zorgen in je privé leven, bijvoorbeeld over geld, de kinderen, andere naasten of je relatie. Maar ook werk kan stressvol zijn. Als je last hebt van stress dan heb je vaak ook andere klachten zoals slapeloosheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Als de stress met je werk te maken heeft dan kun je een afspraak maken met de bedrijfsarts om dit te bespreken als overleg met je leidinggevende niet genoeg resultaat oplevert.
Ademhaling stress en kaakklemmen
Kaakklemmen, ofwel tandenknarsen is een kenmerk van chronische hyperventilatie. Daarbij is er sprake van veel gapen en zuchten. Er worden vaak diepe teugen lucht genomen, vooral tijdens het spreken. In veel gevallen is het ook een stress reflex. Het is een gespannen ademhaling.
I.p.v. een gegronde buikademhaling trekt spanning zich op naar de tussenribspieren, het borstgebied, de nek en ja: zelfs de kaken. Als je een belangrijke oorzaak van kaakklemmen wilt aanpakken dan begin je met het her-trainen van je automatische ademhaling. Dit kan via de Buteyko adem methode.
Medicatie, tandenknarsen en ademhaling.
Volgens dit onderzoek worden de anti-depressiva fluoxetine, sertraline, en venlafaxine geassocieerd met tandenknarsen. Deze bron geeft aan dat vooral vrouwen tussen de 40 en 49 tandenknarsen ervaren als bijwerking van oxazepam.
Het is ook goed om te weten dat oxazepam een benzidiazepine is die je ademhaling op een onnatuurlijke manier vertraagt. Je kunt ook op eigen kracht weer rustiger leren ademen als gewoonte. Dat leidt tot een goede nachtrust en meer innerlijke rust. Dat heeft natuurlijk ook een positieve weerslag op depressiviteit.
Ik heb hier ook persoonlijke ervaring mee. Maar gelukkig is het alweer zo’n 25 jaar geleden dat ik zelf anti depressiva en oxazepam slikte. Ik werd hier een zombie van. Ik was juist heel sportief, dus ben er al snel mee gestopt. Let wel, ik raad niet iedereen aan om dit te doen. Naast persoonlijke ervaring heb ik ook ervaring met cursisten in het afbouwen van medicatie. Dat doe ik uiteraard alleen wanneer je daar overleg over hebt gehad met je arts.
Tandenknarsen in slaap
Tandenknarsen komt vaak voor tijdens de slaap. Zelf zal je daar weinig van merken. Misschien dat je partner het merkt, maar het kan goed zijn dat het niet opvalt. Je kunt het wel merken door pijn in je kaken als je ’s morgens wakker wordt. Ook kan bruxisme ten koste gaan van je nachtrust. Je kunt wakker worden van het tandenknarsen omdat je slaap in fases verloopt. Je slaapt op sommige momenten diep, en dan weer een tijdje licht. Tijdens zo’n lichte slaap kan het kaakklemmen je gemakkelijk wakker maken. Het kan dan lastig zijn om de slaap weer te vatten.
Oorzaak tandenknarsen in de slaap
De oorzaak van tandenknarsen tijdens de slaap is hetzelfde als wanneer dit probleem zich overdag voordoet. Eerder genoemde oorzaken als alcoholgebruik, roken en drugsgebruik kunnen ertoe leiden. Maar ook bepaalde ziekten en het gebruik van medicatie. Als je denkt dat je tandenknarst omdat je bepaalde medicijnen gebruikt dan kun je dit met je behandelend arts bespreken. Misschien kan er een alternatief middel worden voorgeschreven. Misschien kan de dosering worden aangepast of het moment van innemen.
Waakbruxisme en slaapbruxisme
Veel mensen lijden bewust of onbewust aan kaakklemmen of tandenknarsen. Als dit vooral ’s nachts gebeurt noemen we dat slaapbruxisme. Speelt het probleem (ook) overdag dan wordt dat ook wel waakbruxisme genoemd. In beide gevallen kan het tandenknarsen leiden tot kaakpijn en andere klachten. Vooral slijtage aan het gebit is natuurlijk heel zonde omdat dit onherstelbaar is. Als de tandarts aangeeft dat je zeer waarschijnlijk tandenknarst of onbewust je kaken op elkaar klemt, vraag dan om advies om dit probleem op te lossen. Toch zal je tandarts je in de regel niet vertellen dat het te maken heeft met je ademhaling.
Is er een bruxisme behandeling?
Wanneer de tandarts tijdens een controle constateert dat tanden of kiezen slijten door kaakklemmen of tandenknarsen, dan zijn er gelukkig wel mogelijkheden om hier iets aan te doen. Zoals eerder gezegd kunnen bepaalde zaken leiden tot tandenknarsen of kaakklemmen waar de patiënt zelf iets aan kan doen. Minder alcohol gebruiken, stoppen met roken of drugs of proberen stress te verminderen.
Bij stress is het van belang om ook de denkstap naar je ademhaling te maken.
De tandarts kan tips geven om bruxisme te verminderen. Als dat niet voldoende resultaat biedt kan een tandtechnicus een zogenaamde opbeetplaat maken. Deze breng je aan tussen de kiezen. Hierdoor wordt voorkomen dat je in je slaap gaat tandenknarsen of dat je overdag onbewust je kaken stijf op elkaar klemt. Hierdoor krijgen de kauwspieren rust en kan het zijn dat het kaakklemmen uiteindelijk vanzelf minder wordt of zelfs stopt.
Wordt de opbeetplaat tandenknarsen vergoed door de zorgverzekering?
Als je een tandartsverzekering hebt dan is het raadzaam om de polisvoorwaarden te raadplegen. Hierin staat of een opbeetplaat wordt vergoed. Als je twijfelt kun je ook contact opnemen met je zorgverzekeraar. De tandarts kan een kostenbegroting aanleveren die je aan je verzekering kunt voorleggen. Vaak geldt in ieder geval een eigen bijdrage voor een behandeling tegen bruxisme. Bedenk echter wel dat je hiermee verdere slijtage aan je gebit voorkomt.
Ook last van andere spanningsklachten?
Heb je naast tandenknarsen ook last van andere chronische hyperventilatie symptomen. Dan kun je de offline chronische hyperventilatie behandeling, of de Buteyko online cursus overwegen.
🍃
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact