Neusbijholte ontsteking symptomen
Meestal begint een neusbijholte ontsteking met een gewone verkoudheid. Je hebt last van een loopneus of een verstopte neus en je moet niezen. Als je extra klachten krijgt, heb je last van een neusbijholte ontsteking. De neusbijholte ontsteking symptomen zijn:
- Drukkend of pijnlijk gevoel in je gezicht, voorhoofd of bovenkaak. Soms voelt dit als hoofdpijn.
- Je ruikt minder.
- Van je bovenste tanden en kiezen kunnen de wortels gevoelig zijn.
- Bukken of kauwen kan de pijn verergeren.
- In de meeste gevallen zit de ontsteking aan één kant. Soms zwelt aan die kant je wang op.
- Je kunt last hebben van koorts.
Hoe ontstaat een neusholte ontsteking?Neusholte ontsteking
Een ontsteking aan de neusbijholten wordt meestal veroorzaakt door een virus. Soms is een bacterie de boosdoener. Dit geeft een slijmvliesontsteking, waardoor je slijmvlies opzwelt en je veel slijm gaat aanmaken. Door die zwelling en het extra snot gaan de openingen tussen de bijholten en de neus-keelholte dicht zitten. Daarnaast wordt het snot dikker, wat ervoor zorgt dat het niet meer zo gemakkelijk je neus uit loopt. Je bijholtes raken dan verstopt.
Dit is belangrijk
Negen van de tien mensen met deze klachten voelt zich binnen één tot drie weken weer helemaal beter. Hoewel dat relatief snel is ontstaat hier een risico dat je vaker via je mond gaat ademen. Dat verhoogt het risico op een hoge, snelle, regelmatige stressvolle borstademhaling. Ofwel chronische hyperventilatie. Dit risico kun je (deels) opheffen door bewust te blijven van neusademhaling.
Chronische ontsteking neusbijholten
Neusholte ontsteking
Als je klachten lange tijd aanhouden (zes tot twaalf weken), heb je last van een chronische ontsteking van je neusbijholten. Voor de diagnose moeten in ieder geval twee van de drie onderstaande symptomen aanwezig zijn:
- Een loopneus met groen of geel slijm.
- Je kunt minder goed ruiken.
- Pijn in de ontstoken neusbijholte.
Voorkom / verminder dit risico..
Ook hier geldt: Bij chronische ontsteking van de neusbijholten loop je het risico dat je mee via je mond gaat ademen dan goed voor je is. Dat kan leiden tot een hoge, snelle, onregelmatige stressvolle borstademhaling als gewoonte. Dit triggert spanningsklachten en symptomen van chronische ziekten.
Zonder de kennis van een goede ademhaling wordt deze gespannen ademhaling in de hand gewekt wanneer je een door een stressvolle periode heen gaat. Dat verergert alleen maar de stress en je spanningsklachten. Zodra je binnen de medische norm leert te ademen zal de frequentie neusbijholte ontstekingen afnemen. Sterker nog: het werkt preventief.
Oorzaken chronische ontsteking neusbijholten
Een chronische ontsteking van je neusbijholten komt niet altijd door een verkoudheid. Er zijn een hoop andere zaken die een rol spelen bij het ontwikkelen van chronische klachten van je neusbijholten.
- Allergieën.
- De openingen zitten verstopt, bijvoorbeeld door een poliep of een voorwerp die in de neus is geduwd (zoals een pinda of kraaltje).
- Een slechtwerkend immuunsysteem.
- Roken.
- Letsel aan je gezicht.
- Astma.
Neusholte ontsteking spoelen
Je kunt de klachten van een neusbijholte ontsteking verlichten door je neusbijholtes te spoelen. Dit doe je met een fysiologische zoutoplossing. Dat is een zoutoplossing met dezelfde zoutwaarde die van nature in je lichaam aanwezig is. Het spoelen van je neusholtes zorgt ervoor dat de zwelling van je neusslijmvlies afneemt.
Behandeling van ontsteking aan je neusbijholte
De behandeling richt zich als eerste op het verminderen van de zwelling in je neus. Meestal krijg je hiervoor neusdruppels. Stomen of spoelen kan ook helpen om de zwelling te verminderen. In de eerste weken kun je paracetamol gebruiken tegen de pijnklachten. Bij een chronische neusholteontsteking probeert de arts de oorzaak van de ontsteking te vinden. Hiervoor is soms een allergietest, bloedonderzoek of een CT-scan nodig.
Operatie bijholtes,
Neusholte ontsteking
Als de bovenstaande behandeling niet werkt, overweegt de arts soms een operatie. Die operatie gebeurt onder algehele narcose. De arts maakt met een klein apparaatje en speciale instrumenten je neusbijholten schoon. De wondjes genezen vanzelf. Na een operatie is je neus nog niet genezen. De arts heeft alleen de neus schoon gemaakt. Zo krijgt je lichaam de kans om zelf de ontsteking verder op te ruimen. Na deze operatie kan er de eerste dagen nog wat oude bloedresten uit je neus komen. Het spoelen van je neus is zeker in het begin na de operatie belangrijk om de neus schoon te houden.
Gerelateerde blogartikelen
Dik slijm in keel
Korstjes in neus
Neussprayverslaving
Wakker worden met verstopte neus
Poliepen neus
Neustussenschot scheef
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact