PH waarde bloed

PH waarde bloed. De PH-waarde van bloed is tegenwoordig meer en meer een belangrijk punt van aandacht. Er is namelijk een duidelijk verband tussen deze waarde en de ademhaling te zien. Hierdoor verdient het ook zeker een uitleg, om duidelijk te maken hoe jouw ademhalingsgedrag veranderingen in het bloed tot gevolg heeft. Om je een beter beeld te geven van de PH-waarde van bloed en de relatie tot ademhaling, gaan we hierbij dieper in op deze aspecten.

PH waarde bloed

Wat is de PH-waarde?
PH waarde bloed

De PH-waarde geeft aan in hoeverre een bepaalde waterige vloeistof zuur is. Dit kan dan dus gaan om alle verschillende waterige oplossingen. Deze PH-waarde heeft over het algemeen een waarde van tussen de 0 en 14. Er zijn twee duidelijke termen die onderscheid maken tussen de verschillende waardes:

  • Zure oplossing: Bij een zure oplossing is er sprake van een PH-waarde van lager dan 7. Er bevinden zich op dat moment dus meer zure stoffen dan basische stoffen in de vloeistof. Hoe zuurder de vloeistof wordt, hoe lager de PH-waarde.
  • Basische oplossing: Bij een basische oplossing is het tegenovergestelde van toepassing. Een basische oplossing heeft een PH-waarde van hoger dan 7. Er bevinden zich dan meer basische stoffen dan zure stoffen in de vloeistof. Ook dan geldt dat hoe basischer de vloeistof wordt, hoe hoger de PH-waarde.

Als mens is het goed te herkennen welke stoffen wel of niet zuur zijn. Zo staat azijnzuur er bijvoorbeeld om bekend dat het een zure smaak geeft aan bepaalde voedingsstoffen.

PH waarde bloed: waarom is het zo  belangrijk?

Wanneer het op bloed aankomt, is het belangrijk om specifiek aandacht aan de PH-waarde te besteden. Bij ons als mens ligt de PH-waarde van het bloed onder normale omstandigheden tussen de 7,35 en 7,45

En het is niet bij toeval dat deze waarde zeer nauwe grenzen kent. Er zijn verschillende functies binnen het menselijke lichaam die alleen op een optimale manier plaatsvinden tussen deze waardes. Mocht de PH-waarde van het bloed onverhoopt toch stijgen of dalen, dan kan dit in potentie grote gevolgen hebben. Er zijn dus twee potentieel gevaarlijke situaties die kunnen voorkomen. Deze noemen we:

  • Acidose: Bij acidose begint het bloed te verzuren. Dit kan het gevolg zijn van de onverwachte ophoping van zuren of doordat er alkali uit het bloed verdwijnen. De PH-waarde van bloed neemt in dit geval dus af. Er zijn verschillende oorzaken die mogelijk acidose tot gevolg hebben. Het gaat dan om een respiratoire oorzaak of een metabole oorzaak. Met andere woorden; er gaat iets mis in de ademhaling of in het metabolisme van de cellen.
  • Alkalose: Op het moment dat er sprake is van alkalose, neemt de PH-waarde van het bloed juist toe. Bijvoorbeeld doordat er ineens een hoop basische stoffen in het bloed worden opgenomen. Ook bij alkalose geldt dat er bij de ademhaling of in het metabolisme wat misgaat. Hyperventilatie en overmatig gebruik van zuiveringszout (bijv. tegen maagzuur) zijn de meest voorkomende oorzaken.

Wanneer één van beide processen zich voordoet, vinden er allerlei ongewenste effecten in het lichaam plaats. Dit uit zich door middel van enkele zeer specifieke symptomen.

Symptomen te hoge of te lage PH waarde bloed

Dat het lichaam niet blij is met een te hoge (>7,45) of een te lage (<7,35) PH-waarde is een understatement. Op het moment dat zo’n situatie zich voordoet, ga je dit ook al snel zelf merken. Er zijn namelijk een groot aantal symptomen verbonden aan beide situaties. Laten we eerst de symptomen van een te lage PH-waarde van het bloed erbij pakken:

  • Hartproblemen: Ook leidt een te lage PH-waarde van het bloed in extremere gevallen tot hartritmestoornissen. Door een verhoogde hartslag raakt het hart mogelijk van streek. Hierdoor wordt het ritme onregelmatig, wat men veelal als zeer onprettig ervaart. Je voelt dan het hart af en toe kloppen in de keel.
  • Pijn in de buik: Daarnaast heeft ook de buik het aardig te verduren wanneer de PH-waarde van het bloed verder blijft dalen. Het komt vaak voor dat je misselijk wordt en de neiging hebt om over te geven. Er is een duidelijke link met het maagzuur dat zich in de maag bevindt.
  • Afwijkende ontlasting: Mocht je niet te hoeven overgeven, dan is het mogelijk dat de afwijking in de ontlasting terug te vinden is. Zo ervaren mensen veelal diarree wanneer de PH-waarde een onder de 7,35 komt.
  • Last van de spieren: Een slap gevoel in de spieren is een ander gevolg van de verlaagde PH-waarde in het bloed. Hierdoor ben je minder goed in staat om te lopen en dingen op te tillen. Een algemeen gevoel van zwakte daalt over de spieren neer.
  • Mentale ongemakken: Als laatste spelen ook zeker mentale ongemakken een flinke rol. Zo komt het vaak voor dat je je moe en verward voelt. Meestal gaat dit samen met hoofdpijn. In zeer extreme gevallen is het mogelijk dat je het bewustzijn verliest en in een coma raakt.

Tegelijkertijd is een te hoge PH-waarde ook zeker niet fijn. Mocht deze boven de 7,45 uitkomen, dan krijg je mogelijk te maken met de volgende symptomen:

  • Verwarring: Net als bij een te lage PH-waarde van het bloed is er ook bij alkalose de mogelijkheid dat je verward raakt. Normale denkprocessen worden verstoord. Je bent niet helemaal jezelf. Mocht dit ernstiger worden, dan kan het zelfs tot een coma leiden. Iets wat je uiteraard wilt voorkomen.
  • Duizeligheid: Soms komt het voor dat je duizelig wordt. Een bepaald licht gevoel in de hoofd zorgt ervoor dat je makkelijker je balans kwijtraakt. Bij dit symptoom is het aan te raden om zo min mogelijk te lopen en bijvoorbeeld even te gaan liggen of zitten.
  • Misselijk gevoel: Ook treedt er mogelijk misselijkheid op. Mocht dit zeer hardnekkig zijn, dan is er een kans op braken. Een zeer onprettige ervaring die aanhoudt tot de PH-waarde van het bloed weer op het oude, vertrouwde niveau is.
  • Verkramping van de spieren: Verder is verkramping van de spieren een van de meest voorkomende symptomen van een te hoge PH-waarde. Je spieren worden geactiveerd op een moment dat je het niet verwacht en niet nodig hebt.

Bij al deze symptomen is het zaak om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Zeker bij lichte symptomen wil je er zeker van zijn dat het niet erger wordt. Er zijn dan een aantal dingen die je zelf kunt doen. In de basis heeft dit te maken met de ademhaling.  

Het effect van ademhaling op PH waarde bloed

Door middel van je ademhaling heb je effect op de PH-waarde van het bloed. Zoals gezegd is hyperventilatie bijvoorbeeld één van de veroorzakers van alkalose. Doordat je te snel ademhaalt, stijgt de PH-waarde van het bloed. In dat geval is een oplossing om de ademhaling rustiger te laten verlopen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Bewust rustiger ademhalen: De meest voor de hand liggende manier is om bewust rustiger adem te halen. Echter is het natuurlijk lastig om je hier continu op te focussen. Door rustiger adem te halen (in rust) wordt zuurstof effectiever opgenomen in het bloed. Daarbij zal de hoeveelheid CO2 in het bloed stijgen waardoor de zuurgraad zich herstelt.
  • Rustiger ademen tijdens inspanning: Wanneer je je inspant, heb je automatisch meer zuurstof nodig. Dit betekent dat je lichaam dan onbewust sneller gaat ademhalen. Dit speelt zaken als hyperventilatie alleen maar in de kaart. In de Buteyko adem cursus wordt het onderwerp sporten ook uitgebreid besproken. Hoewel het normaal is om meer te ademen tijdens sporten ademen veel sporters nog steeds meer dan nodig is. Dat gaat overigens ook ten koste van sportprestaties.

PH waarde bloed reguleren

De PH-waarde van het bloed wordt in principe op 2 manieren door het lichaam zelf gereguleerd:

  • Via de ademhaling: Zoals eerder al besproken, speelt de ademhaling een grote rol in de PH-waarde van het bloed. Door deze bewust of onbewust aan te passen, verandert de PH-waarde. Dit is de snelste methode om een onbalans in het zuur-basenevenwicht aan te pakken.
  • Via de nieren: Daarnaast hebben ook de nieren invloed op deze waardes. De nieren scheiden namelijk bicarbonaat uit of re-absorberen deze weer in het bloed. Hoe meer bicarbonaat er wordt uitgescheden, hoe verder de PH-waarde daalt. En hoe meer reabsorptie er plaatsvindt, hoe hoger de PH-waarde wordt. In de onderstaande video vind je hier ook informatie over.

    YouTube video

Wanneer je dus zelf een invloed wilt uitoefenen op de PH-waarde van je bloed, dan moet je kijken naar de ademhaling. Als mens hebben we geen directe invloed op dat wat de nieren doen. En dus moeten we onze heil ergens anders zoeken.

Daarbij is het bij een effectieve behandeling belangrijk om te kijken naar de lange termijn. Je wilt namelijk niet dat je slechts eenmalig een effect bereikt. Het doel is uiteraard om op de lange termijn een oplossing te vinden voor het probleem. En dus wil je gebruikmaken van een behandeling die iets toevoegt voor de fundamentele manier waarop je ademhaalt. Het is dan erg fijn wanneer je erachter komt dat deze behandeling reeds bestaat.

Buteyko adem behandeling ⎟ Buteyko adem methode

Via de Buteyko methode leer je rustig en ontspannen te ademen als gewoonte. Dat zorgt voor een optimale gaswisseling tussen koolzuurgas en zuurstof. Met medische gezien normale hoeveelheden koolzuurgas in het bloed blijft de PH waarde van het bloed binnen de norm.

Tegenwoordig ademen veel mensen gespannen en via de borst, als gevolg van stress. Dat kan een structurele disbalans in de samenstelling van het bloed veroorzaken. Dat gebeurd bij chronische stress waarbij er sprake is van chronische hyperventilatie. We weten allemaal dat chronische stress leidt tot overspannenheid, of nog erger, tot burn-out. De grootste veroorzaker daarvan is een verkeerde ademhaling.

Hoe je ademt is een vorm van gedrag. Je kunt ook weer leren om op een ontspannen en gelijkmatige manier te ademen als gewoonte. Niet eventjes, maar als gewoonte. Dan hoef je er niet steeds op te letten. Daarmee komt de PH waarde van je bloed weer in balans en voorkom jij dat je overspannen of erger wordt. Je kunt je ademhaling herscholen via de Buteyko online cursus, of de offline individuele cursus. Ik help je daar graag mee verder.

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Verborgen chronische hyperventilatie
Hyperventilatie aanval
Bohr effect 
Astma en verkoudheid
Snel buiten adem
Brok in keel wegkrijgen
Dik slijm in keel
Prikkelbaar darm syndroom
Extreme vermoeidheid en spierpijn

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 300,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 500,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537