Piepende ademhaling, oorzaken en oplossingen
Sommige mensen hebben last van een piepende ademhaling. Soms zijn ze zich er zelf niet eens van bewust, maar valt het hun omgeving op. Ook de huisarts of een specialist kan opmerken dat de ademhaling piept. Dit kan zowel bij het inademen als het uitademen voorkomen. In dit artikel gaan we in op de momenten wanneer dit verschijnsel zich voordoet. Verder lees je tips om het probleem mogelijk op te lossen.
Piepende ademhaling bij uitademen
Een piepende ademhaling bij uitademen wordt veroorzaakt door een vernauwing van de lagere luchtwegen. Dit kan voorkomen bij mensen die aan astma of bronchitis lijden. Ook een luchtweginfectie kan ervoor zorgen dat de lagere luchtwegen vernauwd raken doordat de slijmvliezen opzwellen. Dit is gelukkig in de meeste gevallen van tijdelijke aard, al kan het herstel soms wel enkele weken duren. Deze verkramping van de luchtwegen wordt veroorzaakt door wat in de wetenschap bronchiale hyperreactiviteit wordt genoemd. Dit betekent letterlijk dat de grotere, lagere luchtwegen te actief reageren op prikkels en daardoor samentrekken.
Verkeerd ademen en verkramping van de luchtwegen
Het volgende is belangrijk, daar kun je relatief makkelijk wat aan doen. Door weer binnen de medische norm te gaan ademen zul je meer koolzuurgas vasthouden in je longen en je bloed. Koolzuurgas ontspant het gladde spierweefsel om je luchtwegen. Bij een disfunctionele ademhaling blaas je teveel koolzuurgas af waardoor het gladde spierweefsel op je luchtwegen niet kan ontspannen.
Je luchtwegen verkrampen. Via de Buteyko adem methode kun je weer op een functionele en ontspannen manier leren ademen als gewoonte. Daarmee vermindert, of verhelp je een piepende ademhaling. Hierdoor word je bovendien minder afhankelijk van luchtweg verwijdende medicatie. Hieronder zie je de reviews van tal van mensen die ik heb geholpen om beter te helpen. Dit helpt niet alleen bij hoesten en een piepende ademhaling, maar ook bij tal van andere (spannings) klachten.
[trustindex no-registration=google]
Piepende ademhaling bij dementie
Als de oudere niet goed kan aangeven dat er iets mis is, bijvoorbeeld vanwege dementie, dan kan het gebeuren dat het piepend ademen al geruime tijd aanwezig is voordat dit wordt opgemerkt. Het is daarom erg belangrijk dat zorgverleners hierop letten als ze de oudere thuis bezoeken of als een oudere in een instelling verblijft.
Piepende ademhaling en hoesten
Een infectie aan de luchtwegen kan al snel zorgen voor een piepende ademhaling. Dit gaat dan ook vaak gepaard met hoesten. Hoesten irriteert de longen nog eens extra en kan dus het piepen tijdens het ademen verergeren. Je kunt een hoestdrank kopen bij de drogist waardoor de slijmvliezen worden gekalmeerd en verzacht en je hopelijk minder hoeft te hoesten.
Frisse lucht kan hierbij ook helpen, hoesten wordt vaak erger in een ruimte met droge lucht en te weinig ventilatie. Als hoesten en een piepende ademhaling langer dan een paar weken aanhoudt is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de huisarts. Weet ook dat er een verband is tussen hoesten en de ademhaling. Daarover lees je meer in dit blogartikel over chronisch hoesten.
Piepende longen
Als de longen hoorbaar piepen bij beluisteren door een arts dan is er meestal meer aan de hand dan een simpele verkoudheid. Het komt vaak voor bij mensen die lijden aan astma, COPD of een andere longaandoening. De oorzaak zit hem in het vernauwen van de vertakkingen van de luchtpijp in de longen. Die vertakkingen raken geïrriteerd en dat veroorzaakt een vernauwing. Hierdoor gaan de longen piepen.
Oorzaken van een krakende ademhaling
De ademhaling kan behalve piepen ook kraken. Ook dit hoor je vaker bij oudere mensen van wie de kwaliteit van de longen achteruit gaat. Maar het kan ook voorkomen bij een longontsteking of bronchitis. Als je ineens last hebt van een krakende ademhaling is het dan ook belangrijk om naar de huisarts te gaan. Die kan de longen beluisteren en als er inderdaad sprake is van een longontsteking medicijnen voorschrijven. Bij een bacteriële longontsteking krijg je antibiotica. Als de oorzaak bronchitis is dan gaan de klachten in veel gevallen vanzelf over binnen enkele weken.
Piepende ademhaling bij liggen
Als je tijdens de nacht last hebt van een piepende ademhaling dan wordt dit vaak veroorzaakt door een allergie voor huisstofmijt. De huisstofmijt nestelt zich in het beddengoed en geeft een overmatige prikkeling van de luchtwegen. Je kunt een anti allergeen matras aanschaffen. Het is uiteraard belangrijk om het beddengoed regelmatig te verschonen. Er zijn speciale matrashoezen en dekbedhoezen te koop die de huisstofmijt ‘opsluiten’. De huisarts kan medicatie voorschrijven om de symptomen te onderdrukken.
Piepende ademhaling tijdens slapen
Een piepende ademhaling tijdens het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je lijdt aan een infectie. Als die viraal is dan zit er niet veel anders op dan uit te zieken. Een bacteriële infectie kan door de huisarts worden bestreden met antibiotica. Als er sprake is van een allergie kun je speciale hoezen gebruiken voor de matras, anti allergeen dekbedhoezen en kussenslopen.
Piepende ademhaling door stress
Een fysiologisch feit is dat we bij stress zwaarder gaan ademen. Bij chronische stress ben je continu zwaar aan het ademen. Zoals eerder besproken blaas je hierdoor teveel koolzuurgas af waardoor de luchtwegen verkrampen. Dat wekt een piepende ademhaling in de hand.
Een chronisch stressvolle ademhaling sluipt er stiekem in is tricky om te herkennen. Toch is het gemakkelijk te zien: ga maar even rustig zitten op een stoel. Kijk vervolgens naar je borstgebied. Beweegt deze? Dat is een indicatie van een disfunctionele ademhaling. Kenmerken zijn dus een hoge gespannen borstademhaling, maar ook veel gapen, zuchten, diep ademen en een stokkende ademhaling.
Je kunt de kwaliteit van je ademhaling ook meten via een de onderstaande test. Dat brengt misschien de verduidelijking die jij nodig hebt.
Piepende ademhaling maar niet benauwd
Een piepende ademhaling kan optreden zonder dat je het benauwd hebt. De luchtwegen zijn dan weliswaar geïrriteerd maar niet vernauwd. Deze klachten gaan vaak vanzelf weer over. Als je je toch zorgen maakt dan kun je natuurlijk een afspraak met de huisarts maken. Hij of zij kan met een stethoscoop naar je longen luisteren om vast te stellen of er iets ernstigs aan de hand is.
Piepende ademhaling bij verkoudheid
Als je verkouden bent dan kan het gebeuren dat je ademhaling gaat piepen. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door veelvuldig hoesten. De longen raken hierdoor geïrriteerd en dat geeft dan het piepen tijdens het ademen. Een verkoudheid is een virale infectie. Daar helpt geen antibiotica tegen. De huisarts kan dus vaak niet heel veel doen dan je het advies te geven veel te drinken, eventueel een hoestdrankje te nemen en rustig aan te doen tot de klachten verminderen. Misschien vind je het blogartikel astma en verkoudheid ook nog interessant.
Piepende ademhaling oorzaak
De oorzaak van een piepende ademhaling kan heel divers zijn. Het is zaak om goed op andere symptomen te letten om te beoordelen of een bezoek aan de huisarts nodig is. Als je je ongerust maakt is dat laatste natuurlijk zeker aan te raden.
Piepende ademhaling: wat te doen?
Wat je moet doen als je last hebt van een piepend geluid bij in- of uitademen hangt af van de oorzaak. Als dit plotseling optreedt en je hebt geen idee wat de oorzaak is, dan is een bezoekje aan de huisarts een goed idee. Als je bekend met een luchtwegaandoening zoals COPD of astma dan kan het zijn dat dit opspeelt. Vaak gebruiken patiënten al medicatie hiervoor. Overleg met de huisarts of de medicatie moet worden aangepast of dat een consult nodig is.
Gerelateerde blogartikelen
Longverpleegkundigen en samenwerking Buteyko therapeut
Extreem hoge bloeddruk en ademhaling
Onregelmatige ademhaling
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact