Sauna en astma, maar ook benauwdheid: in dit blog artikel krijg je tips om het gevoel van benauwdheid in de sauna tegen te gaan. Zo ervaar je optimaal de ontspannende effecten van de sauna. Met een glimlach i.p.v. al te veel gehijg en gepuf 🙂
Na de sauna ontstaat er meestal een aangename ontspanning, maar in de sauna zelf kan het een beproeving zijn. Misschien herken je het wel: Steeds een diepe teug lucht inademen wanneer je het benauwd krijgt. Door deze warme inkomende luchtstroom krijg je het eigenlijk alleen maar benauwder. Omdat je niet beter weet herhaal je hetzelfde wat niet werkt. Op een gegeven moment is het genoeg geweest en stap je uit de sauna.
In dit blogartikel krijg je tips om die benauwdheid te verminderen. En hoe komt het eigenlijk dat de ene persoon het snel benauwd heeft in de sauna en de andere niet? Ook die vraag wordt hier beantwoord.
Ademhalingsproblemen, sauna en astma
Vooral mensen met ademhalingsproblemen ervaren benauwdheid in de sauna. Bij astma bijvoorbeeld of als je snel kortademig bent als gevolg van stress. Deze benauwdheid belemmert het ervaren van een belangrijk sauna-gezondheidsvoordeel:
De luchtwegspiertjes ontspannen namelijk door de warme lucht. Je kunt dan makkelijker ademen en overtollig slijm wordt beter afgevoerd. Als je diepe teugen lucht inademt maak je die ontspanning weer (i.i.g. deels) ongedaan. Je blaast dan namelijk teveel koolzuurgas uit waardoor de luchtwegspiertjes weer verkrampen. Bij normale hoeveelheden koolzuurgas in de longen kunnen de luchtwegspiertjes ontspannen. Bij te lage hoeveelheden zullen ze verkrampen.
Tips voor de sauna ⎢ astma en sauna
Algemene tips voor de sauna zijn: ontspan, zet je gedachten uit en laat de sauna zijn werk doen. Maar hoe doe je dat als de benauwdheid bij iedere diepe teug lucht verergert en je gedachten schreeuwen dat je eruit moet? Het is eigenlijk voor de hand liggend dat de ademhaling hier een belangrijke rol speelt.
Stap rustig de sauna in
Deze tip lijkt een inkoppertje, maar ik observeer dat dit vaak niet het geval is.
En dat zeg ik na maanden 4/5 keer per week de sauna te bezoeken. Ik zie dat velen na een fitness sessie nog nahijgend de sauna in stappen. Deze groep mensen zeg maar, zie ik komen en gaan.
Zorg er dus voor dat je ademhaling wat rustiger is als je de sauna in gaat. Ga even een paar minuten zitten. Voer dan ook geen gesprekken en laat je telefoon even met rust. Dit helpt helpt om wat rustiger te ademen wanneer je de sauna in stapt. Zo voorkom je dat je al snel voelt dat je een diepe teug lucht moet nemen.
Ik gebruik overigens bewust de term ‘wat rustiger ademen’. Bij veel mensen is de ademhaling al zo ontregelt dat deze niet helemaal tot rust komt. Dat kun je alleen herstellen door de automatische ademhalingspatronen te her-trainen. I.p.v. een dominante borstademhaling zul je dan weer als gewoonte ontspannen via je buik gaan ademen.
Een hoge gespannen ademhaling als gewoonte is het gevolg van stress. Het leidt tot tal van stress gerelateerde klachten. Via deze onderbouwde ademconditie test kun je meten in hoeverre je ademhaling voldoet aan de medische norm.
Beperk het drinken tijdens het saunabezoek
Zorg dat je voordat je de sauna in gaat voldoende drinkt. Tijdens een sauna bezoek raak je namelijk een 0,5 liter tot 1,5 liter vocht kwijt. Ik drink helemaal niet terwijl ik in de sauna zit. Die slokken water ontregelen m’n ademhaling. Ik wil juist lekker rustig ademen zonder van die diepe teugen lucht te nemen. Voordat ik de sauna inga drink ik wel twee, of drie grote glazen water. Dit is puur een tip op basis van mijn ervaring. Jij kunt kijken wat je hieruit kunt halen en wat voor jou werkt.
Beperkt eten voor de sauna
Als je op een nuchter maag de sauna in gaat kun je duizelig worden. Dit kun je voorkomen door iets lichts te eten. Een stuk fruit bijvoorbeeld dat je goed kauwt. Het lichaam is tot best veel in staat. Ik ga regelmatig na 16 uur vasten de sauna in en dat gaat prima. Ik zeg niet dat jij dit ook moet doen, ik heb dit langzaam opgebouwd. De boodschap die ik ermee wil afgeven is dat het lichaam trainbaar is. Jouw lichaam is trainbaar.
Adem door de neus in- en uit
We hadden het net al even over vochtverlies. Door diepe teugen lucht te ademen adem je onnodig veel vocht uit. Door de diepe teugen warme lucht raak je extra verhit. Daarmee verhoogt je zweetproductie. Je raakt dan nog meer vocht kwijt. Als je door je neus in- en uit ademt raak je minder vocht kwijt en heb je het minder benauwd.
Zout en sauna
Tijdens de sauna is er door het zweten sprake van zoutverlies. Drink daarom voordat je de sauna ingaan water met zeezout. Ik doe dit met koud, of warm water, net waar ik op dat moment zin in heb.
Probeer zo min mogelijk te bewegen
Door steeds je zweet af te vegen en te blijven verzitten krijg je het alleen maar warmer. Misschien doe je dit omdat de hitte een soort van mentaal gevecht is. Dat wordt niet minder door veel te bewegen. Probeer rustig te blijven zitten.
KOANNA huissauna ⎢ astma en sauna
Nu de winter eraan komt is het misschien wel prettig om het sauna idee in huis te halen. Ik heb daarvoor het Koanna kleed gekocht. Je kunt daar zelf de temperatuur op instellen, tot maximaal 80 graden. Vervolgens stel je de tijd in dat je in dit kleed wilt gaan liggen en relaxen maar. Je hoofd steekt uit het sauna kleed, maar reken maar dat je gaat zweten.
Kortingscode: RENE10
Het Koanna kleed dat je hier ziet heb ik thuis liggen en ik heb er veel plezier van. Ik verdien geen geld op dit product. Jij bespaart er wel mee als je het besluit aan te kopen. Met de code RENE10 krijg je 10% korting. Als je klikt op het onderstaande plaatje dan kom je op de website van Koanna.
Waarom de ene persoon de sauna uit rent en de ander Zen blijft.
Misschien is het je wel eens opgevallen in de sauna. De ene persoon hijgt als een paard terwijl de andere gewoon rustig blijft zitten. Dit heeft niet per se met gewicht te maken en is goed te verklaren vanuit de ademhaling.
Want stel dat de ene persoon 20 keer per minuut ademt en de andere persoon 12 keer. Ik heb het hier overigens over de ademhalingsfrequentie in rust en buiten de sauna.
Het automatische ademhalingspatroon van de eerste persoon bevat dus een verhoogde ademprikkel. Er wordt immers 20 keer geademd i.p.v. 12 keer per minuut. Welke persoon zal nu meer gaan ademen onder de stress van de hitte? Het antwoord laat zich raden, dat is de eerste persoon. Deze zal een verhoogde ademprikkel ervaren en dat uit zich in meer benauwdheid.
Via ademhalingstraining kun je leren om als gewoonte minder keer per minuut te gaan ademen. Dus niet even minder frequent ademen, maar door daar je automatische ademhalingspatroon van maken.
Dit kun je leren via de Buteyko adem cursus. Deze cursus bestaat uit ademhalingsoefeningen, stressmanagement en leefstijl adviezen. Daarmee leer je het hoofd cool te houden onder stress. Zo wordt je een betere versie van jezelf.
Ademtraining voor een ontspannen ademhaling.
Bij een hoge ademhaling en spanningsklachten kun je overwegen om de online Buteyko cursus te volgen. Die zag je hiervoor al voorbij komen. Een andere optie is de individuele Buteyko cursus te volgen. Daarmee leer je ook je automatische ademhalingspatronen te her-trainen naar een ontspannen en rustige buikademhaling als gewoonte.
Dat is echt iets anders dan via een oefening een paar minuten lucht in je longen pompen. Ik zeg niet dat zo’n oefening nutteloos is, maar dat gaat je niet helpen om een gewoonte te maken van ontspannen ademen. Ik ben trouwens René en ik help je graag verder.
Als je deze link in social media plaatst dan verschijnt er een foto. Deze foto is afkomstig van Flower photo created by gpointstudio – www.freepik.com
Gerelateerde blogartikelen
Voordelen neusademhaling VIDEO
Astma door stress
Astma vrij via een optimale ademhaling
Stresshoest verhelpen
Gevolgen van veel zuchten
Waarom ben ik zo snel buiten adem?
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact