Scheet laten. Lang niet iedereen is ervan op de hoogte, maar er is een verband tussen de ademhaling en een scheet laten. Zo zie je bijvoorbeeld vaak dat hyperventilatie gepaard gaat met darmklachten. Bij hyperventilatie is er sprake van het inademen van te veel lucht. Je haalt dan als het ware te snel adem.
In veel gevallen gebeurt dit onbewust. Veroorzakers hiervan zijn over het algemeen angst of stress. Tijdens stress, maar ook bij eten, drinken en spreken wordt er vaak ongemerkt lucht ingeslikt. Het risico op het inslikken van lucht is groter wanneer je verkeerd ademt.
Door het inslikken van lucht ervaar je mogelijk een opgeblazen gevoel. Bij de wat ergere gevallen ontstaat er zelfs buikpijn. Het overschot aan lucht moet dan zo snel mogelijk weggewerkt worden. Je lichaam gaat daarom aan de slag om dit voor elkaar te krijgen. De beste manier die het kent om dit aan te pakken, is het laten van een scheet of een boer. In veel gevallen gaat dit in kleine stapjes totdat het overschot aan lucht in z’n volledigheid is afgevoerd. In de praktijk betekent dit dat je meerdere boeren en scheten gaat laten. Bij chronische hyperventilatie kan dit proces zich continu herhalen. Hoe chronische hyperventilatie zich uit verschilt per persoon, maar boeren en scheten laten zijn symptomen van chronische hyperventilatie.
Zo staan we in dit artikel voornamelijk stil bij de relatie tussen een verkeerde ademhaling en het laten van scheten. Dit is namelijk een symptoom dat over het algemeen als zeer storend wordt ervaren. Mensen schamen zich voor het laten van scheten. Bovendien wordt het allemaal erg onpraktisch wanneer je grote delen van de dag het gevoel hebt dat je een scheet moet laten.
Een belangrijk kantelpunt is het leggen van de link tussen een verkeerde ademhaling en de toenemende drang om scheten te laten. Wanneer je je namelijk beseft wat de oorzaak is, weet je naar welke oplossing je toe moet werken.
Stinkende scheten/stinkende winden
Naast het geluid van het laten van een scheet, kan deze ook flink gaan stinken. Dit heeft te maken met het feit dat deze lucht dus afkomstig is uit de darmen. En in de darmen bevinden zich een groot aantal verschillende gassen.
Je hebt reukloze gassen, zoals stikstof, zuurstof, koolzuurgas en waterstof. Hier ruik je bij het laten van een wind dan dus ook in principe helemaal niks van. Deze gassen komen naar buiten en verspreiden zich over de ruimte. Het enige is dat je de scheet zelf wel kunt horen.
Daarnaast is er ook een kleine hoeveelheid stinkende gassen aanwezig. Dit is vooral van toepassing wanneer je relatief recent hebt gegeten. Denk aan een periode van een paar uur voor het laten van de scheet. Het is dan namelijk mogelijk dat er zwavelverbindingen in je darmen ontstaan. Deze komen vrij bij de afbraak van bepaalde eiwitten. Deze zwavelverbindingen hebben een zeer indringende geur. Het doet denken aan rotte eieren.
Stinkende scheten bevatten dan ook een bepaalde hoeveelheid van deze zwavelverbindingen. Hoe meer er hiervan aanwezig is, hoe meer de scheten ook daadwerkelijk stinken.
Veel winden laten
Zoals al eerder even kort aangegeven, is veel winden laten totaal niet vreemd bij hyperventilatie. Wat je namelijk vaak ziet, is dat men de te snelle ademhaling gedurende de hele dag onbewust voortzet. Je blijft dus onbewust te veel lucht binnenkrijgen en inslikken. Het opgeblazen gevoel en de bijbehorende darmklachten gaan dan eigenlijk nooit helemaal weg. Hierdoor blijft je lichaam de hele dag bezig om dit overschot aan lucht weg te werken. Het directe resultaat is dat je veel winden laat. Soms zelfs wel de hele dag door. En elke dag weer.
Veel winden laten is voor veel mensen erg storend. Je wilt namelijk op je werk, tijdens het sporten of gewoon thuis niet de hele dag door winden laten. Vaak is er dan zelfs sprake van dat je het probeert in te houden. Bijvoorbeeld tot je naar de wc kunt of een plekje vindt waar je even helemaal alleen bent.
Het probleem is echter dat je niet altijd maar zo’n situatie voor jezelf kunt creëren. Soms zit er niets anders op dan gewoon veel winden laten. Er treedt schaamte op. Het alternatief is een opgeblazen gevoel in de buik dat alleen maar verder toeneemt. Dat is natuurlijk ook verre van prettig.
Veel winden laten en dunne ontlasting
Bij veel winden laten treedt er mogelijk dunne ontlasting op. Dit is een logisch gevolg van het eerder beschreven proces.
Haal je te snel adem, dan bouwt zich dus een grote hoeveelheid lucht op in de darmen. Dit trekken de darmen niet en dus willen ze ervan af. Veel winden laten is dan de oplossing. Echter laat je dus zodanig veel winden, dat de darmen zich veel vaker samentrekken dan ze in een normale situatie gewend zijn. Vaak is er dan bij lange na nog geen sprake van volwaardige dikke ontlasting. Dit resulteert in een samentrekking van je darmen terwijl zich alleen nog dunne ontlasting in de darmen bevindt. Je merkt dit dan al snel wanneer je je op de wc bevindt.
Het vervelende van dunne ontlasting is tegelijkertijd ook dat je hierdoor nog maar moeilijk veel winden kunt laten. De kans is namelijk groot dat de ontlasting dermate dun is dat er niet alleen maar gassen uitkomen. Dit kan voor beschamende situaties zorgen. Vandaar dat je er bij een opgeblazen gevoel altijd vanuit moet gaan dat de ontlasting aan de dunne kant is. Je bespaart jezelf hiermee een hoop extra stress.
Warme scheten
Wat sommige mensen erg opvalt, is dat scheten soms warm zijn. Dit is geen punt om je zorgen over te maken. Warme scheten ontstaan doordat het binnenste gedeelte van je lichaam ook de hoogste temperatuur heeft. De gemiddelde lichaamstemperatuur bedraagt namelijk zon 36 a 37 graden Celsius.
Wanneer je dus te maken hebt met een overschot aan lucht in je darmen, zal dit gaan om relatief warme lucht. Deze lucht komt snel vanuit je darmen naar buiten en heeft over het algemeen dan ook een hogere temperatuur dan de buitenlucht. Het komt namelijk maar zelden voor dat het buiten net zo warm is als binnen je lichaam.
Het directe gevolg is dat je scheten warm aanvoelen.
Vieze scheten
In de basis zijn er twee redenen waarom vieze scheten als vies worden ervaren. Het gaat dan om de volgende punten:
- Vieze geur: Zoals in dit artikel reeds behandeld, ontstaat een vieze geur als gevolg van aanwezige zwavelverbindingen in de darmen. De kans op een vieze geur is dan ook groter wanneer je relatief kort geleden iets gegeten hebt. Hoe meer specifieke eiwitten er in je voedsel zaten, hoe groter de kans op een vieze geur. Tegelijkertijd bestaat het overgrote deel van vieze scheten nog altijd uit reukloze gassen. Van die gassen merk je dus verder eigenlijk niks.
- Dunne ontlasting: Daarnaast kunnen vieze scheten gepaard gaan met dunne ontlasting. Ook hiervan is reeds uitgelegd dat dit het gevolg is van een opgeblazen gevoel in de buik. De darmen drukken de lucht zo snel mogelijk naar buiten, waardoor er kleine, dunne hoeveelheden ontlasting bij kunnen zitten.
Er is dus een duidelijke oorzaak aan te wijzen van vieze scheten. Het komt erop neer dat een te grote hoeveelheid lucht ervoor zorgt dat je vaker dan gemiddeld scheten laat. Om het probleem dus op te lossen is het dus van belang om niet alleen naar je voeding, maar zeker ook naar de ademhaling te kijken.
Minder scheten laten door ademtherapie
Ademtherapie is in het leven geroepen om mensen te helpen met hun ademhaling. Een verkeerde ademhaling is namelijk een veroorzaker van veel problemen in het menselijke lichaam.
In dit artikel hebben we ons vooral gefocust op een te snelle ademhaling. Dit is logisch, aangezien een te snelle ademhaling ervoor zorgt dat je te veel lucht binnenkrijgt. Dit gebeurd overigens ook wanneer er onnodig veel diep geademd wordt. Het komt voor dat lucht per abuis wordt ingeslikt. Dat stapelt deze lucht zich op en dat veroorzaakt druk. Hierdoor ga je vaker dan gemiddeld scheten laten.
Wil je dus van deze hoge frequentie qua scheten afkomen? En ben je dus op zoek naar een manier om je ademhaling sterk te verbeteren? Dan zijn er verschillende methodes waarmee je aan de slag kunt. Uiteindelijk is de juiste ademtherapie zeer effectief bij het verhelpen van dit probleem. Zo hoef je je voortaan niet iedere dag meer zorgen te maken over het laten van scheten.
Buteyko therapie
Via de Buteyko therapie leer je rustiger te ademen als gewoonte. Dat betekent 24 uur per dag minder lucht ademen en tegelijkertijd toch meer zuurstof in je cellen krijgen. Minder snel en diep ademen helpt om de frequentie van je scheten omlaag te brengen.
Als je dan dus minder lucht ademt dan betekent dat automatisch ook dat je minder snel lucht zult inslikken. Je bouwt dan geen extra luchtdruk op in je lijf die er via een boer, of scheet uit moet.
De Buteyko therapie kun je natuurlijk ook om andere gezondheidsredenen volgen. Rustiger ademen als gewoonte heeft een bijzonder goed effect bij verschillende chronische aandoeningen. Als het je wat lijkt om de Buteyko therapie te volgen dan kan dat via de online cursus (inclusief 2 uur persoonlijke begeleiding) of via de individuele cursus.
Gerelateerde blogartikelen
Ademconditie test, kun je nu gelijk doen
Prikkelbare darm syndroom en stress
Colitis ulcerosa en stress
Emotie eten en jezelf volproppen met lucht
Astma door stress
Zuchten en stress
Nekpijn en de sternocleidomastoideus ademhalingsspier
Vergeten te ademen
Hoorbare ademhaling kind
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact