Snel buiten adem bij inspanning

Snel buiten adem bij inspanning zijn: “Als ik een trap opgelopen ben sta ik bovenaan te hijgen”.
Dat hoor ik vaak van cursisten met stress, longklachten en chronische hyperventilatie. Snel buiten adem zijn is bovendien één van de voornaamste redenen waardoor er niet consistent gesport wordt. Het is namelijk niet fijn als je ademhaling continu in de weg zit.

Sporten / beweging kan ook iets worden om naar uit te kijken en om van te genieten. Dit begint met het begrip van je ademconditie in rust. Dus wanneer er geen sprake is van inspanning. Daar ligt de sleutel naar beter ademen tijdens inspanning.

Snel buiten adem bij inspanning

Snel buiten adem bij inspanning

Snel buiten adem oorzaak, snel buiten adem traplopen

Sneller buiten adem raken bij inspanning dan je gewend bent kan verschillende oorzaken hebben. Als je nog niet weet wat bij jou de precieze oorzaak is van je kortademigheid, doe je er goed aan om eerst bij je (huis)arts op bezoek te gaan. Die kan samen met jou bepalen wat de precieze oorzaak is van je kortademigheid. Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken van kortademigheid op een rijtje:

  • Hyperventilatie: dit kan verschillende oorzaken hebben. Door bijvoorbeeld stress of spanning maakt je lichaam meer stresshormonen aan. Daardoor stijgt je hartslag en ga je sneller ademhalen dan nodig is. Je bent dan ook sneller buiten adem. Helaas herkennen weinig artsen chronische hyperventilatie. Op deze site kun je hier bewust van worden. In feite hebben we het dan over een snelle, hoge, onregelmatige stressvolle borstademhaling.
  • Astma: bij een astma-aanval vernauwen je luchtwegen zich. Hierdoor krijg je minder lucht binnen en ga je snel en oppervlakkig ademhalen.
  • Hartfalen: als je hart minder hard kan kloppen, stroomt er te weinig zuurstofrijk bloed door je lichaam. Hierdoor kun je een zuurstoftekort krijgen en het gevoel dat je snel buiten adem bent. Je probeert meer zuurstof binnen te krijgen door sneller te ademen.
  • COPD: bij deze longziekte gaan je longen langzaam achteruit. De kortademigheid wordt langzaam maar zeker erger. Maar het kan ook plotseling erger worden. Dit heet een exacerbatie.

Heel snel buiten adem, snel buiten adem bij inspanning

Duidelijke criteria voor de ademhaling bieden houvast.
Laten we daarom kijken naar de medische norm voor een gezonde ademhaling.
Dat leg ik je graag uit via het onderstaande voorbeeld.

Snel buiten adem
Snel buiten adem

Bij een medisch gezien normale ademhaling stroomt er zes liter lucht per minuut door de longen. Dat zijn vier anderhalve liter flessen gevuld met lucht. Bij chronische hyperventilatie wordt er vaak meer dan het dubbele geademd. Ik wilde niet de hele tafel volzetten met flessen 🙂 Bij chronische hyperventilatie kun je twee, of drie mensen tegenover je neerzetten. Je ademt dan evenveel lucht als hen.

YouTube video

Gauw buiten adem, Snel buiten adem bij inspanning

Snel buiten adem bij inspanning

Snel buiten adem bij inspanning

Dus de ene persoon ademt in rust vier flessen lucht per minuut. De andere ademt tot wel 12 flessen lucht per minuut. Nu laten we ze allebei een trap oplopen. Wie zal eerder buiten adem bij inspanning zijn? De 2e persoon natuurlijk. Dit is geen overdreven voorbeeld. Ik heb nog een slag om de arm genomen.

Bij chronische hyperventilatie ontstaat er eerder last van kortademigheid tijdens inspanning. Door chronische stress zijn er tegenwoordig veel mensen die verkeerd ademen. Denk maar aan die hoge borstademhaling. Of dat gevoel van te weinig lucht. Niet goed door kunnen ademen etc.

Dat veroorzaakt dat je snel buiten adem bent. Geen wonder dat je het moeilijk vind om een sportprogramma vol te houden. Als je adem in de weg zit is dat niet heel fijn. Als je ontspannen leert te ademen als gewoonte dan wordt beweging een plezier.

Snel buiten adem en moe, snel buiten adem bij inspanning

Of je nu wilt gaan sporten, of meer wilt bewegen bij ademhalingsproblemen: Een ontspannen en rustige ademhaling maakt het makkelijker. Mensen vragen me vaak: “René, ik ben tijdens het bewegen snel buiten adem en moe. Is er een ademhalingstechniek die me helpt tegen snel buiten adem zijn tijdens het bewegen?”. Zo’n techniek bestaat helaas niet.

Het antwoord op die vraag ligt in de rustademhaling. Wanneer je dus niet in beweging bent. Als je in rust ontspannen ademt dan zul je automatisch ook rustiger ademen wanneer je in beweging komt. En dat is wat ik aan m’n cursisten leer.

Snelle buiten adem hartkloppingen, Snel buiten adem bij inspanning

Wanneer je sneller gaat gaat ademen dan stijgt je hartslag. Dat klinkt logisch, maar dat is ook onderzocht. Daar kun je meer over lezen in hartoverslagen door stress. Als je in rust al snel ademt dan gaat je ademhaling op turbo wanneer je in beweging komt. Dat stijgt je hartslag natuurlijk onnodig veel mee. Zo kun je dus al hartkloppingen krijgen wanneer je een trap oploopt.

Sporten begint met je belangrijkste ademhalingsspier ⎜
Snel buiten adem bij inspanning

De belangrijkste ademhalingsspier die je in leven houdt is je middenrif. Door verkeerd te ademen raakt die spier gespannen. Iedere personal trainer zal je vertellen hoe belangrijk de vaardigheid van het ontspannen is. Ik ben overigens ook opgeleid als personal trainer met als aanvulling personal medical training. Ontspannen is voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid meer. Door op de juiste manier te ademen kun je weer leren ontspannen.

Bij een gespannen middenrif mis je een voorwaarde om effectief te kunnen te kunnen sporten. En heel eerlijk: hierdoor verdoen veel mensen hun tijd in de sportschool Er wordt een abonnement afgesloten en vervolgens ontbreekt de motivatie om te gaan sporten. Als je snel buiten ademt bent is dat te begrijpen. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn.

Train eerst je middenrif, daarna pas je sixpack!

Ademhaling meten ⎢ Snel buiten adem bij bij inspanning

Snel buiten adem zijn is een symptoom van chronische hyperventilatie.
Via de onderstaande video kun je vaststellen of er bij jou sprake is van chronische hyperventilatie.
 

YouTube video

Long-, of hartklachten kunnen ook een rol spelen in het snel buiten adem zijn. De ontdekking van longarts Konstantin Pavlovich Buteyko was echter dat de onderliggende aandoening van deze gezondheidsproblemen chronische hyperventilatie is. Deze arts heeft zich meer dan vijftig jaar beroepshalve bezig gehouden met de ademhaling. Daarbij stond hij tien jaar long aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Daar zijn o.a. 40 wetenschappelijke werken uit voortgekomen.

Snel buiten adem bij inspanning

Buiten adem wakker worden ⎜Snel buiten adem bij inspanning

Ik hoor regelmatig van cursisten dat ze buiten adem wakker worden. Wanneer ze dan de bovenstaande ademmeting doen, dan valt deze lager uit dan normaal. (of lager dan het gemiddelde). Dit betekent dat ze zwaarder zijn gaan ademen. En ja, zodra je steeds zwaarder gaat ademen; daar hoort natuurlijk bij dat je buiten adem raakt. Als je ademhaling te zwaar wordt dan adem je je zelf als het ware wakker. Dit verschilt wel een beetje per persoon, want sommige mensen kunnen gerust de hele nacht doorzagen (snurken) zonder wakker te worden. Maar ook dan is deze zware ademhaling niet goed voor de gezondheid. Van snurken is bijvoorbeeld bekend dat dit kan leiden tot snurken en slaapapneu. Deze klachten worden veroorzaakt, of verergert door een disfunctionele, ofwel zware ademhaling.

Nachtelijke benauwdheid ⎜Snel buiten adem bij inspanning

De ademnood die puur door het zware ademen ontstaat is natuurlijk niet fijn. Dat kan dan ook de trigger zijn voor angstklachten, of paniekaanvallen. Ook vertellen cursisten me dat ze tussen 04:00 en 07:00 wakker worden. Dit komt omdat de droomslaap in deze fase van de nacht het langste is. In die droomslaap ga je zwaarder ademen en de hartslag stijgt een beetje. Als je al met een zware ademhaling je droomslaap in gaat, dan gaat je ademhaling helemaal op turbo. Vervolgens wordt je wakker door deze nachtelijke benauwdheid. 

Individuele Buteyko cursus, 

Via de deze cursus leer ik je in drie afspraken van 1,5 uur de Buteyko Methode.
Daarna is het aan jou om al het geleerde te gaan toepassen. 

Levenslange coaching garantie

Nadat je deze training gevolgd hebt kun je me altijd nog benaderen.
Dat wordt als nuttig gezien omdat er na de cursus vaak nog vragen zijn.

Online Buteyko training,
snel buiten adem bij inspanning

Via de online Buteyko kun je vanuit huis en in jouw tempo de Buteyko Methode leren.
Deze training is ook geschikt als je geen tijd, of energie hebt om de deur uit te gaan.
Deze training bevat ook persoonlijke begeleiding via de telefoon, mail en Zoom.

Ontspanning

Gerelateerde blogartikelen
snel buiten adem bij inspanning

Het gevoel dat je niet kan door ademen
Wat is een normale ademhalingsfrequentie?
Brok in keel wegkrijgen
Tussenribspieren, uitgebreide informatie
Benauwdheid stress

Wil je beter leren ademen?

Contact

Online Buteyko cursus

€ 247,-
Meer info

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j Schimmelstraat 63
3532 TB  Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537