Stokkende ademhaling overdag, of vergeten te ademen. Daar hoor ik m’n cursisten vaak over. Een stokkende ademhaling gaat vaak samen met een hoge borstademhaling en het gevoel dat je niet goed kunt doorademen.
Bij een stokkende ademhaling wordt de ademhaling even stilgezet. Een ander woord voor deze adempauze’s zijn apneus. Apneus komen niet alleen voor bij slaapapneu, maar ook overdag. Bijvoorbeeld wanneer je achter de computer een mail aan het tikken bent.
Stokkende ademhaling overdag ⎢Oorzaken vergeten te ademen
Tijdens het spreken vergeet men ook vaak te ademen. Er ontstaat dan een gevoel van achter de adem te zijn. De spreker voelt daarbij de ademprikkel niet goed aan. Vervolgens haalt de spreker diep adem om door te kunnen spreken. Het te laat aanvoelen van de ademprikkel kun je dus zien als vergeten te ademen. Dit gebeurd onbewust. Deze manier van spreken ziet er stressvol uit. Zo komt het ook over. Let er maar eens op wanneer je iemand spreekt, of tv kijkt.
Een andere oorzaak van een stokkende ademhaling is te veel ademen. Dat is het geval bij stressvol ademen, ofwel bij chronische hyperventilatie. Daarbij wordt er continu te snel en diep geademd. De mate van chronische hyperventilatie kan echter wel wisselen per dag en per moment van de dag.
Wanneer chronische hyperventilatie een piek bereikt dan wordt er te veel koolzuurgas afgeblazen. Het lichaam reageert daarop met het stokken, of stilzetten van de ademhaling. In die tijd brengt het lichaam de hoeveelheid koolzuurgas in ieder geval weer een beetje op peil.
Maar niet volledig.
Bij chronische hyperventilatie is er namelijk continu sprake van te lage hoeveelheden koolzuurgas in het lichaam. Dat veroorzaakt dat een stokkende ademhaling blijft voorkomen. Wanneer de ademhaling even stokt heeft het lichaam de gelegenheid om de hoeveelheid koolzuurgas weer een beetje op peil te krijgen.
Stokkende ademhaling tijdens slaap
Als er sprake is van een stokkende adem tijdens het slapen dan komen we in de buurt van slaapapneu. Als je ademhaling eventjes stilstaat is dat formeel gesproken niet gelijk een apneu. Wanneer je langer dan 10 seconden niet ademt tijdens het slapen dan is er sprake van een apneu.
Buteyko adem therapie
Via de Buteyko therapie kun je de bovenstaande vormen van disfunctioneel verhelpen. Dat leidt tot een ontspannen en regelmatige ademhaling waarover je niet hoeft na te denken. Dat betekent dat je geen last meer hebt van een stokkende ademhaling, of dat je als het ware vergeet om te ademen. Dit proces gaat ten koste van een rustige, regelmatige ademhaling.
Via de Buteyko adem methode leer je weer rustig te ademen als gewoonte. Dat heeft een positief effect op alle lichaamsfuncties en je gevoel van welbevinden.
Gerelateerde blogartikelen.
Zuchten en stress
Veel gapen en moe
Veel boeren en moe
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact