Te weinig lucht: hoe dit stress symptoom ontstaat.

Bij chronische stress wordt het gevoel van te weinig lucht ervaren. Er wordt me dan het volgende verteld; “Ik heb het gevoel dat ik achter m’n adem ben” en “Ik kan niet goed doorademen”. Hier lees je de werkelijk oorzaak daarvan en welke oplossingen je kunt overwegen om het gevoel van te weinig lucht te verhelpen.

Minder ademen

Je voelt dus dat je te weinig lucht hebt. Als ik dat hoor vertel ik opgewekt dat je te veel ademt en juist minder moet ademen. Als je dat leert verdwijnt namelijk het gevoel van te weinig lucht hebben. In eerste instantie zul je dat waarschijnlijk nog niet begrijpen en zul je je afvragen waar ik het over heb. Je bent namelijk gewend om juist meer te ademen wanneer je de ademprikkel voelt. Toen ik verkeerd ademde snapte ik dit ook niet. 

Overtuigingen over het hebben van te weinig lucht

De onjuiste overtuiging van veel mensen is dat het gevoel van willen ademen wordt ingegeven door een tekort aan zuurstof. Daar ga ik je vanaf helpen. Deze overtuiging is niet waar en staat in de weg aan een ontspannen gegronde buikademhaling.

We willen allemaal prettig ademen.

Iedereen heeft z’n eigen overtuigingen en dat is natuurlijk prima. Toch weten we uit de geschiedenis dat mensen uit religies elkaar afslachten met het doel om anderen hun overtuiging op te leggen. Gelukkig is dat anders als het over de ademhaling gaat. Adem is leven en we willen allemaal leven. We houden dus allemaal van een gezonde ademhaling. Wat je straks leest is een feit en geen overtuiging. 

De ademprikkel wordt ingegeven door koolzuurgas

De ademprikkel wordt normaal gesproken niet ingegeven door zuurstof. Dat is de overtuiging die leeft onder de meeste mensen. Dat is dus onjuist. De ademprikkel wordt ingegeven door koolzuurgas. Het ademcentrum (bevind zich in de hersens) is ingesteld op een bepaalde koolzuurgas concentratie. Dat wordt ook wel het koolzuurgas tolerantieniveau genoemd.

Het ademcentrum werkt als een thermostaat

Koolzuurgas boven koolzuurgas tolerantieniveau
Het ademcentrum geeft extra ademprikkels af wanneer de hoeveelheid koolzuurgas in je lichaam tot boven het koolzuurgas tolerantieniveau stijgt. Je gaat dan dieper en sneller ademen om koolzuurgas uit te blazen. De koolzuurgas concentratie zal dan weer dalen tot het koolzuurgas tolerantieniveau.

Koolzuurgas onder koolzuurgas tolerantieniveau
Wanneer de hoeveelheid koolzuurgas tot onder het niveau van de koolzuurgas tolerantie daalt zal je ademhaling rustiger worden. Terwijl je rustig ademt blijven je cellen doorgaan met het produceren van koolzuurgas. Wanneer de hoeveelheid koolzuurgas weer tot boven het koolzuurgas tolerantieniveau stijgt zullen de ademprikkels weer toenemen. Een voorbeeld van een laag koolzuurgas tolerantieniveau is wanneer je een aantal keer diep geademd hebt. Daarna voel je even meer ontspanning, omdat de ademhaling tijdelijk rustiger wordt. Het nadeel daarvan is dat dit chronische hyperventilatie in stand houdt. Daarbij is er namelijk sprake van een te lage koolzuurgas tolerantie.

Soms hoor ik het mensen zeggen: “Heb ik dan chronische hyperventilatie?“. Veel mensen herkennen dit niet van zichzelf. Dan leg ik uit dat dit chronische stressvol ademen is. Daarbij is er o.a. sprake van hoog ademen, hoorbaar  ademen, ademen via de mond, een onregelmatige ademhaling en veel gapen en zuchten. 

Gevoel van te weinig lucht is een symptoom van chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie ligt het koolzuurgas tolerantieniveau onder de medische norm. Het ademcentrum is dan geprogrammeerd op een te lage koolzuurgas concentratie. Daar een te lage koolzuurgas tolerantie programmeer je jezelf op stress. Het ademcentrum vindt de hoeveelheid koolzuurgas dan al snel te veel en geeft dan ademprikkels af om koolzuurgas af te blazen.  Zo ontstaat het gevoel dat je meer / frequent / diep wilt gaan ademen. Dat gaat gepaard met het gevoel van te weinig lucht hebben. Je kunt jezelf ook programmeren op ontspanning via een normale koolzuurgas tolerantie.

Te weinig lucht door neus

Bij een gevoel van te weinig lucht door de neus wordt er overgeschakeld op mondademhaling.
Dit gebeurd meestal onbewust. Dan wordt er opgemerkt dat dit het probleem van te weinig lucht niet oplost.
Want via de mond blaas je nóg meer koolzuurgas dan je al deed. Het probleem wordt dus verergert.

Zoals je eerder las is een tekort aan koolzuurgas nu net de oorzaak van het voelen van een tekort aan lucht. Door overschakelen op mondademhaling verplaatst het probleem zich van een tekort aan lucht via neusademhaling naar een tekort aan lucht via mondademhaling. Dat merk je o.a. door het nemen van diepe teugen lucht, veel gapen en zuchten.

Dus wat kun je hieraan doen?
Nou, de eerste stap is herkennen wat er aan de hand is.

Heb ik chronische hyperventilatie? 

Dat kun je via dit blogartikel en de video hieronder vaststellen.

YouTube video

Ik heb chronische hyperventilatie, wat nu?

Met chronische hyperventilatie hoef je niet te leren leven. Je kunt daar wat aan doen. Als je dat wilt kun je de oplossingen hieronder overwegen.

Gratis online training, bijna 10.000 deelnemers

Aan deze training hebben bijna 10.000 mensen meegedaan. Het doel van deze training is bewust worden van hoe je eigenlijk ademt. Veel mensen hebben dat niet van zichzelf door. Ik kan je beloven dat je dat doel bereikt hebt na het volgen van deze online training. 

Gratis online cursus

Personal Buteyko training

Als je veel last hebt van chronische hyperventilatie kun je besluiten om de individuele Buteyko cursus te volgen. In drie lessen van anderhalf uur leer ik je de Methode. De cursus kost € 375,-.

Levenslange coaching garantie

De garantie die ik bied is dat je na de cursus altijd nog bij mij terecht kunt met je vragen. Die zijn er vaak nog na de cursus. Doe ik de oefeningen wel goed? Zijn er nog reinigingsreacties? Zal het voor mij ook werken? En ik ben er natuurlijk om je aan te moedigen en met je mee te denken wanneer het even tegenzit.

Online Buteyko cursus

De online Buteyko training kun je lekker vanuit huis volgen. Prettig voor wie weinig tijd heeft, te ziek is om de deur uit te gaan, of de training op eigen tempo vanuit huis wil volgen. In de online cursus je gebruikmaken van twee uur persoonlijke begeleiding. 

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Benauwdheid, druk op de borst
Veel hoesten
Snel buiten adem bij inspanning

🍃

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is Designed by Kjpargeter / Freepik

 

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Online Buteyko cursus

€ 247,-
Meer info

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j Schimmelstraat 63
3532 TB  Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537