Wim Hof Methode en Buteyko bij ziekte
Er wordt me regelmatig gevraagd wat het verschil is tussen de Wim Hof Methode en de Buteyko Methode. De meeste volgers van de Wim Hof Methode hebben geen chronische aandoening. Deze groep is enthousiast over de Wim Hof Methode. Ze krijgen bijvoorbeeld meer energie, slapen beter en kunnen zich beter concentreren. Dat is waardevol, maar hier richt ik me op de Wim Hof Methode bij ziekte.
Bij reuma en de ziekte van lyme zien mensen bijvoorbeeld verbetering via de Wim Hof Methode. De WHM kan onder voorwaarde van afwezigheid van chronische hyperventilatie een goed advies zijn. Je leest zo eerst over het onderzoek naar de WHM. Daarna heb ik over hoe de Wim Hof Methode zich verhoudt tot de Buteyko Methode.
Onderzoek WHM
PNAS | May 20, 2014 | vol. 111 | no. 20 | 7379–7384 IMMUNOLOGY
Samenvatting
Een overmatige of aanhoudende pro-inflammatoire cytokineproductie speelt een centrale rol bij auto-immuunziekten. Uit onderzoek naar de Wim Hof Methode blijkt dat bij een acute activering van het sympathische zenuwstelsel de aangeboren immuunrespons verzwakt kan worden.
In het onderzoek werden gezonde vrijwilligers willekeurig ingedeeld in een interventiegroep en een controle groep. Beide groepen bestonden uit 12 personen. De controle groep was niet getraind. De vrijwilligers in de WHM groep werden 10 dagen getraind in meditatie, cyclische hyperventilatie gevolgd door retentie van de ademhaling en blootstelling aan koude.
De Wim Hof Ademhalingstechniek bestaat uit
- Hyperventileren voor de duur van 30 ademhalingen
- Vervolgens uitademen en de ademhaling 2 / 3 minuten stoppen. (retentiefase)
- De duur van de ademstop beoordeelt de beoefenaar zelf
- Na de ademstop vind er een diepe inhalatie plaats en wordt de ademhaling gedurende 10 seconden vastgehouden.
- Daarna wordt er gestart met een nieuwe cyclus van hyper / hypoventilatie.
Vervolgens ondergingen alle proefpersonen experimentele endotoxemie (toediening van 2 ng / kg endotoxine). Het bleek dat de symptomen van griep in de interventiegroep lager waren. Vrijwillige activatie van het sympathische zenuwstelsel resulteert in epinefrine-afgifte waardoor de aangeboren immuunrespons wordt onderdrukt. Deze resultaten kunnen belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met overmatige of aanhoudende ontstekingen, zoals auto-immuunziekten.
Biologische therapieën die pro-inflammatoire cytokines tegengaan zijn zeer effectief en hebben een revolutie teweeggebracht in de behandeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen. Medicatie echter, is duur en heeft ernstige bijwerkingen. Deze studie toont aan dat, door het aanleren van deze technieken via een korte-termijn trainingsprogramma, het sympathische zenuwstelsel en immuunsysteem vrijwillig kunnen worden beïnvloed.
Deze studie kan belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van verschillende aandoeningen die gepaard gaan met overmatige of aanhoudende ontstekingen. Vooral bij auto-immuunziekten waarbij therapieën die pro-inflammatoire cytokines tegengaan grote voordelen hebben getoond.
Hoe verhoudt de Wim Hof Methode zich tot Buteyko?
Heb je wel eens van een hyperventilatie provocatie test (HPT) gehoord? Het wordt straks duidelijker wat de HPT te maken heeft met de WHM. Het doel van een HPT is om een patiënt te laten realiseren dat er een relatie is tussen de ademhaling en de symptomen van chronische hyperventilatie. Bij de HPT wordt de patiënt gevraagd om diep en veel in en uit de ademen. De HPT kan symptomen van chronische hyperventilatie veroorzaken zoals een licht gevoel in het hoofd, pijn op de borst en hoesten. Voor iedere persoon met chronische hyperventilatie kunnen deze symptomen verschillend zijn. Via de HPT werden patiënten bewust gemaakt van de samenhang tussen chronische hyperventilatie en hun klachten.
De HPT is geen prettige test als er sprake is van een chronische aandoening zoals hartklachten, zware astma, een hoge bloeddruk, angstklachten, borstpijn, of migraine. In Rusland werd de HPT in een klinische setting uitgevoerd, maar in Nederland wordt de HPT test niet door Buteyko therapeuten gebruikt.
De Wim Hof ademhalingsoefening is vergelijkbaar met de HPT en kan verschillende symptomen veroorzaken. Voordat ik deelnam aan de workshop van Wim Hof moest ik een formulier tekenen waarin ik verklaarde geen last te hebben van hartklachten, of astma. Dat geeft aan dat Wim Hof deze aandoeningen ook ziet als een contra indicatie voor zijn methode. Tijdens zijn workshop zat er een vrouw naast me die niet goed werd. Ze werd draaierig en duizelig van de ademhalingsoefening. Ik zag ook dat ze in rust via haar borst ademde en door de mond. Dat zijn tekenen van chronische hyperventilatie. Bij chronische hyperventilatie raad ik niet aan om de Wim Hof Methode toe te passen.
Staan Buteyko en de WHM lijnrecht tegenover elkaar?
Verschillende ademtechnieken kunnen ingezet worden voor verschillende toepassingen. Het één hoeft het ander ook niet uit te sluiten. Er zijn situaties waarin de Buteyko Methode en de WHM samen gaan.
Via de Buteyko Methode leer je om 24 uur per dag volgens de medische norm te ademen. De Wim Hof ademoefening kun je niet 24 uur per dag doen. Dan zou je flauwvallen. Zodra je je automatische ademhalingspatronen genormaliseerd hebt kun je best de Wim Hof ademhalingsoefening doen. Let er wel op dat je de rest van de dag rustig en gelijkmatig via je neus blijft ademen. Deze ideeën worden overigens ook ondersteund door ademexperts die niet gespecialiseerd zijn in de Buteyko Methode. (Stans van der Poel / Koen de Jong) Of je rustig ademt kun je overigens meten via de hyperventilatie test. Die vind je in het blogartikel onderaan deze pagina.
Via de Buteyko adem methode is chronische hyperventilatie te verhelpen. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Mijn advies is om chronische hyperventilatie niet te voeden met een Wim Hof hyperventilatie oefening. Vooral niet bij zware astma, een hoge bloeddruk migraine, hartklachten, of paniekklachten.
De Buteyko Methode kan je automatische (onbewuste) ademhalingspatronen normaliseren. De mensen die bij mij komen hebben altijd last van een verstoort automatisch ademhalingspatroon. Daarom leer ik hen de WHM niet. Dat voedt de chronische hyperventilatie en het ziektebeeld dat ze willen verbeteren.
Reuma, de Wim Hof Methode én de Buteyko Methode?
Er zijn mensen met reuma die baat hebben bij de WHM methode. Als je bijvoorbeeld Googled op Henk van den Bergh dan lees je dat de WHM hem geholpen heeft met zijn reuma. Het onderzoek van Wim Hof ondersteunt deze resultaten. Het Reumafonds ondersteund zelfs het onderzoek naar de WHM.
Vrouwen met reuma > 60 jaar met chronische hyperventilatie
Volgens een rapportage van de Food and Drug Administration (FDA) in de verenigde staten hebben de meeste mensen met reuma geen last van chronische hyperventilatie. Toch is er een groep reumapatiënten waarbij er wel sprake is van chronische hyperventilatie. Dat zijn vooral vrouwen met een hoge bloeddruk van boven de 60 jaar die het medicijn Humira innemen. Veel voorkomende symptomen bij reumatische arthritis zijn:
• Stress en angst
• Moeilijkheden met ademen
• Misselijkheid
• Borstpijn
Dat zijn ook symptomen van chronische hyperventilatie. Kan het zijn dat een aantal symptomen aan de verkeerde oorzaak (reuma) toegerekend wordt? En niet aan chronische hyperventilatie. Deze symptomen verminderen namelijk zodra men rustiger gaat ademen als gewoonte. Bij de hierboven genoemde symptomen kan de Wim Hof ademhalingsoefening een vergelijkbaar effect als de HPT veroorzaken. De symptomen kunnen verergeren.
Aan deze groep vrouwen boven de 60 jaar raad ik aan om eerst de chronische hyperventilatie te verhelpen. Daarna kan de WHM helpen om de gezondheid verder te verbeteren.
Buteyko Methode bij Lyme, astma (Daniëlle)
Bij de ziekte van Lyme zijn er goede ervaringen met de Buteyko Methode. Zoals bij Daniëlle die ik verder heb mogen helpen;
“Bij aanvang van de cursus vond ik het al vermoeiend om een paar uur rechtop te zitten. Vanwege de ziekte van Lyme lag ik veel op bed. Nu kan ik weer makkelijk een eind lopen en ben onlangs zelfs een stukje gaan joggen. In zes jaar heb ik me niet zo goed gevoeld als nu. Ik heb meer energie en slaap beter. Ook hoef ik in de ochtend geen astmapuffer meer te nemen vanwege m’n kortademigheid. Ik heb regelmatig coachings gesprekken gehad met René. Daarin gingen we op zoek naar wat werkt. Zo heb ik bijvoorbeeld tijdelijk de ademhalingsoefeningen in een Yoga houding gedaan waarin ik beter kon ontspannen. Ik begon met een CP van 17 seconden, inmiddels is dat 30 seconden.”
Je las net al dat astma een contra-indicatie is voor de WHM. In dat geval kun je beter eerst je astma onder controle krijgen.
Bij ziekte kan het best een uitdaging zijn om de juiste informatie te vinden. Je hebt een verminderde hoeveelheid energie. Vervolgens moet je ook nog eens al die informatie begrijpen en verwerken. Het kan lastig zijn om dan een keuze te maken. Als je meer wilt weten kun je me bellen, of mailen. (06-52519537 of mail info@gezondeademhaling.nl)
Gerelateerde blogartikelen
Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Astma door stress
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact