Zere onderrug. Bij een zere onderrug is sprake van een verminderde functie van spieren ter ondersteuning van de wervelkolom. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van chronische onderrug pijn, een stijve onderrug, spierpijn in de onderrug en steken in de onderrug. In de revalidatie ligt de focus vooral op de interactie van deze spieren met de wervelkom.
Het doel daarvan is om stabiliteit in de wervelkom te creëren. Het middenrif is een spier die weinig aandacht krijgt in de behandeling van een zere onderrug. Het zou goed zijn als fysiotherapeuten en manueel therapeuten deze ademhalingsspier op meer manieren meenemen in de behandeling van een zere onderrug.
Middenrif spier ⎢zere onderrug ⎢lage rugpijn
Het middenrif is een koepelvormige spier. Deze spier bevindt zich achter de ribben. Op de inademing trekt deze spier naar beneden. De buik zet dan een beetje uit om ruimte te maken voor het middenrif. Op de uitademing beweegt het middenrif weer omhoog, waardoor de buik ook weer kan intrekken. Het middenrif is de belangrijkste ademhalingsspier die je in leven houdt. Het middenrif heeft een stabiliserende functie op de wervelkolom en beweegt alleen op de ademhaling. Daarom speelt ademhaling een rol in het stabiliseren van de wervelkolom en de behandeling van een zere onderrug.
Normaal gesproken beweegt het middenrif omlaag op de inademing en omhoog op de uitademing. De onderste ribben zetten daarbij uit wat zorgt voor voldoende intra-abdominale druk. Bij chronische onderrug problemen blijft het middenrif hoger staan en is daardoor minder beweeglijk. Tijdens het inademen vindt er geen beweging van de onderste ribben plaats en het diafragma zakt niet naar het gebruikelijke punt. Als gevolg daarvan kan het lichaam de intra-abdominale druk minder goed reguleren wat betekent dat de onderrug onstabiel wordt.
Lage rugpijn en ademhalingsproblemen ⎢
Zere onderrug
Bij lage rugpijn is er vaker sprake van ademhalingsproblemen vergeleken met gezonde mensen. Het risico op lage rugpijn is tot drie maal hoger bij mensen die een gevoel van te weinig lucht hebben. De medische term voor te weinig lucht is dyspneu en komt voor bij chronische aandoeningen zoals astma, COPD en chronische hyperventilatie.
Ademen naar de flanken, buik en onderrug ⎢zere onderrug
De gebruikelijke aanpak is om bij rugpijn naar de flanken, de buik en de onderrug te ademen. Daarmee wordt het middenrif geactiveerd. Deze oefeningen helpen om in contact te komen met het middenrif en om bewust te worden van de ademhaling. Voor mensen met chronische hyperventilatie en lage rugklachten is er meer nodig.
Zere rug en chronische hyperventilatie
Bij astma en COPD is er altijd sprake van chronische hyperventilatie. Je kunt dan even het middenrif activeren op de bovenstaande manier, maar zodra je de behandelkamer uitloopt treden je automatische ademhalingspatronen weer in werking. Chronische hyperventilatie is een automatisch ademhalingspatroon waarbij je hoog en via de borst ademt. Dat gaat ten koste van de stabiliserende werking van de middenrif ademhaling. Dat gaat op zijn beurt ten koste van het herstel van lage rugklachten.
Stress ⎢zere onderrug ⎢chronische hyperventilatie
Het is bekend dat stress zich uit in onderrug klachten. Bij stress verzwaart de ademhaling. Dat is een natuurlijke reactie. Het probleem is dat er bij chronische stress continu dieper en frequenter wordt geademd. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Hierboven heb je gelezen dat er bij stress sprake is van een hoge borstademhaling. Je middenrif is een steuntje voor je onderrug. Deze ondersteunende functie wordt als het ware “uit” gezet bij chronische stress.
Chronische hyperventilatie behandeling ⎢zere onderrug
Chronische hyperventilatie heeft zonder te overdrijven pandemische vormen aangenomen. Miljoenen Nederlanders lijden hieraan zonder het te weten. De gezondheidsklachten die daardoor kunnen verergeren zijn groter dan mensen zich realiseren. Dat is echt en geen bombastische grootspraak.
Chronische hyperventilatie verergert symptomen van chronische ziekten en houdt het herstel verschillende klachten aan het beweegapparaat tegen. Gelukkig is chronische hyperventilatie relatief eenvoudig te verhelpen via de Buteyko Methode. Daar kun je meer algemene informatie over opdoen via Buteyko ademhaling.
Gerelateerde blogartikelen
Pijn in nek en schouder stress
Chronische hyperventilatie symptomen
Sternocleidomastoideus
Backstretcher bij rugpijn
Over René, Je Buteyko ademtherapeut
Wil je beter leren ademen?
Contact